Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Υγιή ούλα: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Υγιή Ούλα: Τι Πρέπει Να Προσέχουμε;

Η κατάσταση των ούλων μας αποτελεί μία τρανή απόδειξη για το επίπεδο της υγείας μας γενικότερα. Συχνά, οι οδοντίατροι και οι περιοδοντολόγοι εφιστούν την προσοχή μας σχετικά με την κατάσταση των ούλων. Δεν είναι μόνο αισθητικοί οι λόγοι για την προστασία τους, αλλά κυρίως το γεγονός ότι συνδέονται με προβλήματα της γενικής υγείας μας.

Πώς καταλαβαίνω ότι τα ούλα μου δεν είναι υγιή;

Τα υγιή ούλα είναι απαραίτητα για έχουμε δυνατά δόντια. Τα υγιή ούλα έχουν , κατά κύριο λόγο, ροζ απόχρωση, παρόλο που μπορεί να περιέχουν και άλλους χρωματισμούς. Τα ανησυχητικά χρώματα είναι το έντονο κόκκινο, το λευκό και το γκρι.

Τα ούλα με έντονο κόκκινο χρώμα συνδέονται με φλεγμονή, δηλαδή με Ουλίτιδα ή Περιοδοντίτιδα. Αυτό σημαίνει πως θα είναι ευαίσθητα στο άγγιγμα, πρησμένα,  ενώ είναι πιθανό να αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα, την μάσηση σκληρών τροφών ή κατά την χρήση του νήματος.

Τα λευκά ούλα συχνά είναι πολύ ευαίσθητα και ερεθισμένα. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυκητίασης και χρήζει ιατρικής φροντίδας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη. Ενναλακτικά, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας ιογενούς λοίμωξης, η οποία επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τέλος, τα ούλα με μία γκρι απόχρωση στην επιφάνειά τους δείχνουν ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα των ούλων θα πρέπει να σημειώνεται και να ελέγχεται το συντομότερο δυνατό, για να διατηρούνται υγιή.

Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις ούλων;

Δύο σοβαρές παθήσεις που βλέπουμε καθημερινά στο οδοντιατρείο μας είναι η Ουλίτιδα και η Περιοδοντίτιδα.

Η Ουλίτιδα συνιστά μία παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία. Στην ουλίτιδα τα ούλα ερεθίζονται από την μικροβιακή πλάκα και πέτρα , τα βακτήρια δηλαδή που συσσωρεύονται κάτω από τα ούλα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η νόσος αυτή αντιμετωπίζεται από την στιγμή που θα αφαιρεθεί όλη η πλάκα και πέτρα που ερεθίζει τα ούλα και ο ασθενής θα μάθει να απομακρύνει καθημερινά τα μικρόβια από όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

 

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα ενδέχεται να εξελιχθεί σε Περιοδοντίτιδα. Αυτό σημαίνει πως η φλεγμονή επεκτείνεται στο κόκκαλο και σταδιακά αρχίζουν να υποχωρούν ούλα και κόκκαλο. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα ελλειπούς στοματικής υγιεινής καθημερινά και αποφυγής οδοντιατρικού ελέγχου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συρρίκνωση των ούλων, μπορεί να προκαλέσει την αποκάλυψη μέρους της ρίζας του δοντιού, κάνοντάς το ευαίσθητο.

Τι πρέπει να κάνω για να έχω υγιή ούλα;

Όπως θα σας συμβουλέψει και το έμπειρο προσωπικό του Dental Prolipsis, , είναι απαραίτητο το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, όπως και η αλλαγή της οδοντόβουρτσας κάθε 2-3 μήνες. Πολύ σημαντική είναι και η χρήση μεσοδόντιων ή οδοντικoύ νήματος, ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα τροφής και η μικροβιακή πλάκα ανάμεσα από τα δόντια.

 

Επιπρόσθετα, καθοριστικός παράγοντας για την διατήρηση των υγιών ούλων είναι μία ισορροπημένη διατροφή αλλά και η αποφυγή αλκοόλ και κυρίως καπνίσματος. Τέλος, κρίνεται απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο.

 

Περισσότερα άρθρα

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, και ο τακτικός καθαρισμός δοντιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες. Κάθε πότε,

Όψεις χωρίς τρόχισμα δοντιών – Γίνεται;

Οι όψεις πορσελάνης και ρητίνης αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή για την επίτευξη ενός άριστου χαμόγελου. Μάλιστα, οι όψεις πορσελάνης θεωρούνται ως η πιο αξιόπιστη

Επικοινωνία

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και προσφορές.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.