Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια ύπουλη φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τα ούλα και το κόκκαλο που περιβάλλουν τις ρίζες των δοντιών. Η εξέλιξη της περιοδοντίτιδας έχει ως αποτέλεσμα τα δόντια σταδιακά να χάνουν τη στήριξή τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη απώλεια δοντιών.

Πώς εμφανίζεται η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται αρχικά με φλεγμονή των ούλων, γνωστή ως ουλίτιδα. Αυτή η φλεγμονή – που συνήθως αφορά σε κόκκινα και πρησμένα ούλα που ματώνουν εύκολα, είτε κατά το βούρτσισμα είτε κατά τη μάσηση σκληρής τροφής.

Εάν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα όπου τα μικρόβια επεκτείνονται κάτω από τα ούλα και προσβάλλουν το κόκκαλο των δοντιών, προκαλώντας την απορρόφησή του. Τα δόντια αρχίζουν να χαλαρώνουν και τελικά μπορεί να πέσουν.

Στους περισσότερους ανθρώπους, η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται σταδιακά ενώ τα συμπτώματά της μπορούν να γίνουν αντιληπτά μετά από πολλά χρόνια. Ωστόσο, ορισμένοι νεαροί ενήλικες έχουν μια πολύ επιθετική μορφή της νόσου, η οποία προκαλεί πρόωρη χαλάρωση και απώλεια των δοντιών. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ενηλίκων, υπολογίζεται ότι περίπου το 70% της απώλειας δοντιών προκαλείται από περιοδοντίτιδα!!!!

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Τις περισσότερες φορές, η ουλίτιδα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα  χωρίς συμπτώματα που να ειδοποιούν τον ασθενή για την ασθένεια. Υπάρχουν ,ωστόσο, κάποια σημάδια που μπορεί να παρατηρήσει και να αναφέρει και ο ίδιος ο ασθενής:

 • Αυξημένη αιμορραγία από τα ούλα, η οποία μπορεί να προκληθεί από το βούρτσισμα των δοντιών ή το φαγητό, ή μπορεί να συμβαίνει και αυτόματα χωρίς ερέθισμα.
 • Δυσάρεστη αναπνοή.
 • Αλλαγές στη θέση των δοντιών στις γνάθους.
 • Τα δόντια φαίνονται «μακρύτερα» και πιο αραιά (ούλα που υποχωρούν).
 • Πόνος σε ούλα ή και σε δόντια.
 • Στους καπνιστές, η αιμορραγία των ούλων μπορεί να είναι λιγότερο αισθητή. Αυτό οφείλεται στην επίδραση της νικοτίνης στα αιμοφόρα αγγεία.

Οι ασθενείς συχνά δεν παρατηρούν την παρουσία περιοδοντίτιδας μέχρι την ηλικία των 40 ή 50 ετών, οπότε και έχει αναπτυχθεί πλήρως δημιουργώντας αρκετά προβλήματα. Ωστόσο, ένας Οδοντίατρος, εξιδεικευμένος στα περιοδοντικά προβλήματα, μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια της νόσου πολύ νωρίτερα, κατά τη διάρκεια μιας συνήθους οδοντιατρικής εξέτασης, και έτσι να προλάβει την εξέλιξη της..

Πώς αντιμετωπίζεται η περιοδοντίτιδα;

Με εξειδικευμένη και λεπτομερή εξέταση και θεραπεία, έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε εντελώς την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η εξάλειψη της βακτηριακής πλάκας που πυροδοτεί τη διαδικασία της νόσου και η καθιέρωση σωστής καθημερινής στοματικής υγιεινής. Υπάρχουν Πέντε Στάδια για την επιτυχή θεραπεία της περιοδοντίτιδας:

 • Βαθύς περιοδοντικός καθαρισμός με τοπική αναισθησία.

Αυτός περιλαμβάνει απομάκρυνση όλων των εναποθέσεων πάνω και κάτω από τα ούλα, εργαλεία χειρός για εξασφάλιση λείων οδοντικών επιφανειών, πλύσεις με αντιμικροβιακά διαλύματα υποουλικά και χρήση Laser για πλήρη μικροβιακό έλεγχο, που θα μας εξασφαλίσει άριστη επούλωση. Χάρη στην τοπική αναισθησία, ο ασθενή δεν αισθάνεται απολύτως τίποτα καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

 • Εξατομικευμένες οδηγίες και συμβουλές Στοματικής Υγιεινής

Ο στόχος της στοματικής υγιεινής είναι να ελέγχεται καθημερινά ο αριθμός των βακτηρίων στο στόμα και έτσι να μειώνεται το επίπεδο της φλεγμονής. Ο Οδοντίατρος , με επίδειξη τόσο σε εκμαγείο όσο και στο στόμα του ασθενούς , δείχνει την τεχνική και τα εξαρτήματα που πρέπει να εφαρμόζει καθημερινά πρωί και βράδυ, ώστε να απομακρύνει αποτελεσματικά μικρόβια και υπολείμματα τροφών από δόντια και ούλα.

 • Αντιβιοτική θεραπεία

Σε βαριά χρόνια προχωρημένη ή νεανική επιθετική περιοδοντίτιδα, συνδυαστικά με την ενεργή θεραπεία, χορηγούνται και αντιβιοτικά, ώστε να ελεγχθούν ακόμα καλύτερα τα υπαίτια μικρόβια και να βοηθήσουμε την επούλωση των ιστών.

 • Επανέλεγχοι- καθαρισμοί

Μετά από περίπου 15 ημέρες, γίνεται ο 1ος επανέλεγχος από τον Οδοντίατρο , όπου ελέγχονται προσεκτικά τόσο η επούλωση των ούλων όσο και η στοματική υγιεινή, που εφαρμόζει ο ασθενής αυτό το διάστημα. Ανάλογα με το επίπεδο της κατάστασης, ορίζεται 2ος επανέλεγχος και καθορίζεται το χρονικό διάστημα που θα παρέλθει μέχρι τον επόμενο καθαρισμό, το οποίο διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Εάν υπάρχουν περιοχές όπου η περιοδοντίτιδα επιμένει και η απώλεια του κοκκάλου μάς το επιτρέπει, έχουμε περαιτέρω θεραπευτικές επιλογές.

 • Χειρουργική εξάλειψη περιοδοντικού θυλάκου

Μερικές φορές, γίνεται χειρουργική επέμβαση με τοπική αναισθησία, για την αφαίρεση βακτηρίων πλάκας και εναποθέσεων μέσα στους περιοδοντικούς θύλακες, καθώς και για την ανάπλαση του επιβαρυμένου οστού. Έτσι, θα επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος της φλεγμονής σε τέτοιες περιοχές και θα μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες υποτροπής της περιοδοντίτιδας.

 

Σε κάθε ένδειξη περιοδοντίτιδας, μία επίσκεψη σε έναν εξιδεικευμένο Οδοντίατρο είναι απαραίτητη. Επικοινωνήστε με τη Χειρουργό – Οδοντίατρο Δρ. Μαρία Μαργαρίτη και κλείστε το ραντεβού σας για μία εξατομικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιοδοντικού ζητήματος.

Επικοινωνία Επικοινωνία