Γέφυρα Δοντιών

Γέφυρα Δοντιών

Τι είναι η γέφυρα δοντιών και τι αντιμετωπίζει;

Η γέφυρα δοντιών είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής μέθοδος προσθετικής αποκατάστασης. Χρησιμοποιείται προκειμένου να αντικαταστήσει πολλαπλά ή μεμονωμένα κενά που υπάρχουν, καθώς και κατεστραμμένα δόντια. Ως αποτέλεσμα, επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της λειτουργίας των δοντιών όπως και η αισθητική του προσώπου. Βασική προϋπόθεση της εφαρμογής γεφυρών, είναι η ύπαρξη υγιών δοντιών δίπλα στα κατεστραμμένα δόντια ή στα κενά, ώστε να στηριχθεί. Πιο αναλυτικά, η γέφυρα δοντιών χρησιμοποιείται για τα εξής:

  • Αποκατάσταση λειτουργίας δοντιών, πχ μάσημα, δάγκωμα
  • Αισθητική προσώπου
  • Ομιλία
  • Υγεία γειτονικών δοντιών
  • Ισομερής κατανομή μασήματος και δύναμης

Γέφυρα δοντιών – Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε περιστατικό;

Η γέφυρα δοντιών είναι μια μόνιμη και σωτήρια λύση για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Ωστόσο, δυστυχώς δε μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ασθενή. Ο ιατρός θα πρέπει να εξετάσει το περιστατικό και να κρίνει αν μπορεί να εφαρμόσει γέφυρες για την αντιμετώπισή του. Τα δεδομένα που πρέπει να ισχύουν ώστε να τοποθετηθεί γέφυρα, είναι:

  • Σταθερότητα και υγεία δοντιών- στηριγμάτων.
  • Συστηματική φροντίδα δοντιών θα την στηρίζουν καθώς η διάρκεια ζωής της γέφυρας εξαρτάται από
  • Τα ελλείποντα δόντια να μην ξεπερνούν τον αριθμό των 3 καθώς δεν μπορεί να καλυφθεί τέτοιο κενό

Γέφυρα δοντιών – Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης;

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 επισκέψεις στο ιατρείο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθώς αποτελείται από πολλά στάδια και απαιτεί έλεγχο. Ο κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες και το κάθε περιστατικό απαιτεί άλλο χρόνο. Στόχος της τεχνικής αυτής, πέραν των άλλων, είναι να αποδοθεί ακριβές σχήμα, χρώμα και σχέση με τα ήδη υπάρχοντα.

1η επίσκεψη

Αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος των δοντιών (πχ τερηδόνα, φλεγμονή των ούλων κ. ά.), γιατί είναι απαραίτητο τα δόντια να είναι υγιή. Ακολουθεί το τρόχισμα των δοντιών-στηριγμάτων, ώστε να πάρουν το απαραίτητο σχήμα και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χώρος για την γέφυρα, ώστε να έχουν αντοχή και αισθητική τα υλικά της. Αυτή η διαδικασία άλλοτε συνοδεύεται από τοπική αναισθησία, άλλοτε όχι. Τέλος, τα τροχισμένα δόντια καλύπτονται από μία προσωρινή γέφυρα η οποία χρησιμεύει τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά για τον ασθενή.

2η επίσκεψη

Αφαιρείται η προσωρινή γέφυρα, προετοιμάζονται τα δόντια- στηρίγματα και όλη η περιοχή που μας ενδιαφέρει και λαμβάνουμε τα τελικά μέτρα,  είτε με σιλικόνη είτε ψηφιακά με scanner, και στέλνονται στον οδοντοτεχνίτη. Επίσης, αποφασίζουμε με τον ασθενή το χρώμα που θέλουμε να έχει η μόνιμη γέφυρα και πριν αναχωρήσει, επανασυγκολλάμε την προσωρινή γέφυρα. Ωστόσο, εάν ο ασθενής επιθυμεί να κάνει λεύκανση θα πρέπει να γίνει πριν την επιλογή χρώματος καθώς η γέφυρα δεν λευκαίνει.

3η επίσκεψη

Η τρίτη επίσκεψη είναι μικρότερης διάρκειας από τις προηγούμενες. Πραγματοποιείται αφαίρεση προσωρινής γέφυρας και δοκιμή του σκελετού της μόνιμης γέφυρας, ώστε να διαπιστωθεί αν εφαρμόζει με ακρίβεια.  Αφού επιβεβαιωθεί η σωστή εφαρμογή της, ο τεχνίτης μπορεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της κατασκευής της. Τέλος, επανατοποθετείται η προσωρινή γέφυρα μέχρι το επόμενο ραντεβού.

4η επίσκεψη

Αφαίρεση προσωρινής γέφυρας και δοκιμή τελικής γέφυρας. Σ αυτή τη φάση, ελέγχεται το χρώμα της γέφυρας, η σχέση της με τα διπλανά δόντια καθώς και με τα απέναντι δόντια, ώστε να λειτουργούν σωστά. Εφόσον το τελικό αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό, προχωράμε στο μόνιμο κόλλημα της νέας μόνιμης γέφυρας δοντιών και ο ασθενής επιστρέφει κανονικά στην καθημερινότητά του!!

Από τι υλικό μπορεί να φτιαχτεί μια γέφυρα δοντιών;

Υπάρχουν 4 είδη υλικών από τα οποία μπορεί να κατασκευαστεί μια γέφυρα δοντιών. Έτσι, οι γέφυρες δοντιών μπορεί να είναι μεταλλοκεραμικές, μεταλλοακρυλικές, μεταλλικές και ολοκεραμικές. Στη σύγχρονη οδοντιατρική, προτιμώνται οι ολοκεραμικές γέφυρες, καθώς είναι απόλυτα βιοσυμβατές, αισθητικές και πολύ υψηλής αντοχής!!!

Σε κάθε περίπτωση αν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους πρόβλημα, θα πρέπει να το λύσετε με τις συμβουλές του ιατρού σας. Η αποκατάσταση της λειτουργίας των δοντιών καθώς και η αισθητική του προσώπου, είναι καθοριστικής σημασίας. Η Δρ Μαρία Μαργαρίτη είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, με πολυετή εμπειρία και γνώση, βρίσκεται πάντα δίπλα στους ασθενείς της και η στοματική τους υγεία αποτελεί βασική της προτεραιότητα. Είναι η πλέον κατάλληλη ιατρός για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, και όχι μόνο.

Επικοινωνήστε μαζί της και κλείστε το δικό σας ραντεβού. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς!

Επικοινωνία Επικοινωνία