Θήκη Δοντιού

Θήκη Δοντιού

Τι είναι η θήκη δοντιού;

Η θήκη δοντιού ή αλλιώς οδοντική στεφάνη είναι ένα κάλυμμα μοιάζει απόλυτα με το φυσικό δόντι και σκοπό έχει να αποκαταστήσει ένα  πολύ κατεστραμμένο δόντι. Η θήκη αποκαθιστά το σχήμα, το μέγεθος, την αντοχή και την εμφάνιση του δοντιού.

Γιατί θα χρειαστώ θήκη δοντιού (οδοντική στεφάνη);

Μπορεί να χρειαστείτε μια θήκη δοντιού για διάφορους λόγους, όπως:

  • Προστασία ενός αδύναμου δοντιού (ενδεχομένως από τερηδόνα) ώστε να αποφευχθεί το σπάσιμο.
  • Κάλυψη φθαρμένων δοντιών με εξαιρετικά μειωμένη οδοντική επιφάνεια ( λόγω τριξίματος ή ηλικίας).
  • Κάλυψη ενός δοντιού που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από σφράγισμα.
  • Στήριξη γέφυρας δοντιών.
  • Κάλυψη δοντιών με κακό σχήμα ή δυσχρωμικά δόντια.
  • Κάλυψη ενός δοντιού που έχει υποβληθεί σε απονεύρωση
  • Αποκατάσταση οδοντικού εμφυτεύματος

Θήκη Δοντιού

Πώς προετοιμάζεται το δόντι μου για θήκη;

1η επίσκεψη

Κατά την πρώτη επίσκεψη, εξετάζεται και προετοιμάζεται το δόντι που πρόκειται να αποκατασταθεί με θήκη. Λαμβάνονται ακτινογραφίες του δοντιού και του οστού γύρω από αυτό. Ο οδοντίατρος μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια απονεύρωση πριν από τη διαδικασία οδοντικής στεφάνης, εάν υπάρχει:

  • Φλεγμονή του νεύρου του δοντιού.
  • Απόστημα δοντιού.
  • Παλιά απονεύρωση που δεν έχει γίνει σωστά και πρέπει να επαναληφθεί.

*Ο πολφός είναι ο μαλακός ιστός μέσα στα δόντια σας που περιέχει αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και συνδετικό ιστό.

Το δόντι που δέχεται τη θήκη «λιμάρεται» σε όλες του τις επιφάνειες, ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χώρος για την θήκη. Η ποσότητα του δοντιού που τροχίζεται εξαρτάται από τον τύπο της θήκης που ταιριάζει στην κάθε περίπτωση (ολοκεραμική, μεταλλοκεραμική κλπ.). Εάν λείπει μεγάλο μέρος του δοντιού – λόγω σπασίματος ή τερηδόνας – μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα υλικό σφραγίσματος, ώστε να δημιουργηθεί επαρκές μέγεθος δοντιού που θα στηρίξει την θήκη.

Μετά την διαμόρφωση του δοντιού, κατασκευάζεται επί τόπου μία προσωρινή θήκη, που θα εξυπηρετεί τον ασθενή μέχρι να τοποθετηθεί η τελική θήκη δοντιού. Η προσωρινή αυτή θήκη θα εξυπηρετεί τον ασθενή τόσο στην μάσηση όσο και στην αισθητική, καθώς θα μοιάζει με την τελική θήκη. Η προσωρινή θήκη κολλάται προσωρινά και θα αφαιρείται από τον οδοντίατρο σε κάθε ραντεβού, μέχρι την τοποθέτησης της τελικής μόνιμης θήκης.

2η επίσκεψη

Αφαιρείται η προσωρινή θήκη και παίρνουμε τα «μέτρα» του δοντιού είτε με ειδικό αποτυπωτικό υλικό (σιλικόνη) είτε ψηφιακά με ειδικό ενδοστοματικό Scanner. Τα μέτρα αυτά στέλνονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, το οποίο θα κατασκευάσει την τελική θήκη, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Εάν ο ασθενής επιθυμεί να κάνει λεύκανση θα πρέπει να γίνει πριν να κατασκευαστεί η τελική θήκη καθώς δε θα αλλάξει χρώμα με την λεύκανση. Ο ασθενής αναχωρεί ξανά με την προσωρινή θήκη στο δόντι.

3η επίσκεψη

Αφαιρείται ξανά η προσωρινή θήκη και δοκιμάζεται η θήκη δοντιού που μας ετοίμασε ο τεχνίτης. Αφού ελεγχθούν η εφαρμογή, το χρώμα και η σχέση της θήκης με τα υπόλοιπα δόντια του στόματος, η θήκη κολλάται μόνιμα στο δόντι.

Θήκη Δοντιού

Πόσο διαρκεί η θήκη δοντιού;

Ο χρόνος ζωής μιας θήκης μπορεί να εξαρτάται από την φθορά που υφίσταται, καθώς και από το πόσο καλά ακολουθούνται οι οδηγίες στοματικής υγιεινής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα δόντι που έχει μία θήκη μπορεί να χαλάσει , εάν δεν καθαρίζεται σωστά και από όλες τις πλευρές και φυσικά είναι πολύ σημαντικοί οι επανέλεγχοι από τον οδοντίατρο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε στόματος.

 

Σε κάθε περίπτωση , η συχνή παρακολούθηση και εξατομικευμένη αποκατάσταση ενός ταλαιπωρημένου δοντιού αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η οδοντίατρος Δρ Μαρία Μαργαρίτη έχει εξειδικευθεί στην ακίνητη προσθετική με ολοκεραμικές θήκες και γέφυρες και μπορεί να δώσει οριστική λύση σε οποιαδήποτε ενόχληση.

Επικοινωνία Επικοινωνία