Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Ξεκόλλησε η θήκη του δοντιού: Τι κάνω;

ξεκόλλησε η θήκη


Τι είναι η θήκη του δοντιού;

 

Η θήκη (στεφάνη) του δοντιού είναι μια από τις πιο κοινές οδοντιατρικές προσθετικές εργασίες. Τοποθετείται πάνω στο φυσικό δόντι, το οποίο έχει καταστραφεί λόγω φθοράς ή κατάγματος. Η θήκη καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του δοντιού, από την κορυφή του μέχρι τη γραμμή των ούλων και έχει σκοπό την προστασία, την ενδυνάμωση και την επανόρθωση του δοντιού, καθώς αποκαθιστά το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα του. Για τη συγκόλληση των θηκών χρησιμοποιούνται ειδικές, πολύ ισχυρές κόλλες, που ονομάζονται κονίες. Όταν οι θήκες εφαρμόζουν σωστά στο δόντι- στήριγμα, είναι αρκετά δύσκολο να ξεκολλήσουν, αλλά όχι και αδύνατο. Τι πρέπει όμως να κάνετε σε περίπτωση που ξεκόλλησε η θήκη του δοντιού;

 

 

Γιατί ξεκόλλησε η θήκη του δοντιού;

 

Οι θήκες των δοντιών έχουν διάρκεια ζωής περίπου 15 χρόνια, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Η μακροβιότητα μιας θήκης προϋποθέτει σωστή φροντίδα από την πλευρά του ασθενή βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί από τον οδοντίατρο και συχνούς επανελέγχους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πάλι κάποιες πιθανότητες να ξεκολλήσει η θήκη. Οι κύριοι λόγοι για την αποκόλληση της θήκης είναι:

  • Τερηδόνα – Χαλασμένο δόντι: Ο συνηθέστερος λόγος αποκόλλησης της θήκης. Εάν χαλάσει το δόντι που καλύπτεται από την θήκη, δεν υπάρχει πλέον σταθερό σχήμα για να συγκρατηθεί στη θέση της.
  • Λάθος κατά τη συγκόλληση της θήκης: Εάν ξεκόλλησε η θήκη σχετικά άμεσα από τη μέρα της τοποθέτησης, μάλλον υπήρξε κάποια αστοχία κατά τη διαδικασία.
  • Προσωρινή θήκη: Η προσωρινή θήκη τοποθετείται στο δόντι με προσωρινή κόλλα, ώστε να το προστατεύσει από εξωτερικούς ερεθισμούς και μικρόβια, μέχρι να προετοιμαστεί η μόνιμη θήκη. Σε τέτοια περίπτωση, είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να ξεκολλήσει.
  • Κακή εφαρμογή στο δόντι: Σε κάποιες περιπτώσεις, η θήκη δεν εφαρμόζει απόλυτα στο δόντι, δηλαδή υπάρχει μεγάλος χώρος ανάμεσα σε αυτή και στο δόντι-στήριγμα. Όταν υπάρχει μεγάλο κενό προκαλείται η διάβρωση της κόλλας (κονίας) με τον καιρό και η θήκη ξεκολλάει.
  • Τοποθέτηση θήκης σε εμφύτευμα: Σε αυτή την περίπτωση η κόλλα που χρησιμοποιείται είναι προσωρινή, μειωμένης αντοχής, ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο εμφύτευμα, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Για αυτό το λόγο η αποκόλληση είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συμβάν.
  • Σκληρές τροφές: Η κατανάλωση σκληρών τροφίμων, όπως είναι τα παξιμάδια και οι ξηροί καρποί, μπορεί να προκαλέσουν την αποκόλληση της θήκης, όταν συνυπάρχει κάποιος από τους λόγους που αναφέρθηκαν ανωτέρω.
  • Χτύπημα: Η θήκη μπορεί να ξεκολλήσει από κάποιο απότομο χτύπημα κατά τη διάρκεια ενός αθλήματος, ατυχήματος κ.ο.κ.

 

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που ξεκολλήσει η θήκη;

 

Εάν σας ξεκόλλησε η θήκη του δοντιού, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν οδοντίατρο, ώστε να διαπιστώσει τον λόγο για τον οποίο συνέβη και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν  για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε τη θήκη καθαρή και να την έχετε μαζί σας κατά την επίσκεψη στον γιατρό. Η αντιμετώπιση ποικίλλει ανάλογα την αιτία της αποκόλλησης.

Στην περίπτωση που η θήκη ήταν προσωρινή ή έγινε κάποιο λάθος κατά τη συγκόλληση, συνήθως γίνεται απλά νέα συγκόλληση. Έτσι, θα παραμείνει στη θέση της για το ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα.

Η επόμενη λύση είναι να κατασκευαστεί καινούρια θήκη από την αρχή και να γίνει εκ νέου συγκόλληση. Αυτό συνήθως γίνεται σε περιπτώσεις κακής εφαρμογής της θήκης στο δόντι, ενώ το δόντι από κάτω είναι απόλυτα υγιές.

Αν υπάρχει πρόβλημα τερηδόνας ή/και κατάγματος του δοντιού που είχε την θήκη , πρώτα γίνεται ο κατάλληλος καθαρισμός του δοντιού και ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα της οδοντικής ουσίας που απομένει, θα αποφασιστεί αν το δόντι μπορεί να σωθεί και να κατασκευαστεί καινούρια θήκη. Πολλές φορές, η τερηδόνα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που χρειάζεται να γίνει εξαγωγή του δοντιού. Σε αυτή την περίπτωση τη λύση δίνει μια γέφυρα ή ένα εμφύτευμα.

Εν κατακλείδι, ακόμα και αν σας ξεκόλλησε η θήκη του δοντιού, τις περισσότερες φορές η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Αρκεί απλά να επικοινωνήσετε έγκαιρα με έναν οδοντίατρο για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα όσο πιο άμεσα και κατάλληλα γίνεται.

 

H Μαρία Μαργαρίτη και οι συνεργάτες της στο Dental Prolipsis, διαθέτουν πολυετή εμπειρία στον χώρο της Προσθετικής Οδοντιατρικής και μπορούν να σας λύσουν οποιαδήποτε απορία και να σας βοηθήσουν σε οποιοδήποτε οδοντιατρικό πρόβλημα αντιμετωπίζετε. Επικοινωνήστε μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες.

Περισσότερα άρθρα

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, και ο τακτικός καθαρισμός δοντιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες. Κάθε πότε,

Όψεις χωρίς τρόχισμα δοντιών – Γίνεται;

Οι όψεις πορσελάνης και ρητίνης αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή για την επίτευξη ενός άριστου χαμόγελου. Μάλιστα, οι όψεις πορσελάνης θεωρούνται ως η πιο αξιόπιστη

Επικοινωνία

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και προσφορές.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.