Η Τερηδόνα είναι μια μία πάθηση των δοντιών, που μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ασθενείς, με μεγαλύτερη συχνότητα στα παιδιά. Εμφανίζεται με τη μορφή τρύπας στην οδοντική επιφάνεια με σκούρο χρώμα που οδηγεί τον ασθενή στον οδοντίατρο, αλλά πολλές φορές μπορεί να μην είναι αντιληπτή από τον ίδιο τον ασθενή. Η Τερηδόνα είναι ένα κοινό πρόβλημα στοματικής υγείας που μπορεί να θεραπευτεί αλλά και να προληφθεί. με την εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής, καθώς και με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο.
Από τι προκαλείται η Τερηδόνα;
Η Τερηδόνα προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η παρουσία συγκεκριμένων βακτηρίων στο στόμα, η διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη και η ανεπαρκής στοματική υγιεινή.
Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας περιλαμβάνουν:
- Έλλειψη φθορίου: Το φθόριο είναι ένα μέταλλο που συμβάλλει στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών και το καθιστά πιο ανθεκτικό στα οξέα.
- Ξηροστομία: Το σάλιο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων και στην απομάκρυνση των τροφικών υπολειμμάτων, οπότε η έλλειψή του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας.
- Κακή στοματική υγιεινή: Το τακτικό βούρτσισμα και η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της πλάκας και στην πρόληψη της τερηδόνας.
- Όξινες τροφές και ποτά: Η κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών, όπως τα εσπεριδοειδή και τα αθλητικά ποτά, μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και να τα κάνει πιο ευάλωτα στην τερηδόνα.
- Ανεπαρκής οδοντιατρική περίθαλψη: Η μη τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.
Μορφές Τερηδόνας
Τα παιδιά πλήττονται σε μεγάλο ποσοστό από την Τερηδόνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν και οι ενήλικες. Η τερηδόνα εμφανίζεται με τις τρεις ακόλουθες μορφές:
- Η Τερηδόνα της μύλης εμφανίζεται στις μασητικές επιφάνειες και ανάμεσα στα δόντια. Αποτελεί την πλέον συχνή μορφή τερηδόνας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους.
- Με την πάροδο του χρόνου τα ούλα υφίστανται συρρίκνωση. Έτσι, εκτίθενται επιφάνειες της ρίζας των δοντιών, οι οποίες δεν καλύπτονται από σμάλτο και είναι πιο ευάλωτες στην Τερηδόνα των ριζών.
- Δευτερογενής Τερηδόνα είναι η τερηδόνα που εμφανίζεται γύρω από παλιά σφραγίσματα και θήκες, και είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης μικροβίων στα όρια δοντιών- αποκαταστάσεων.
Τερηδόνα και Πρόληψη
Η πρόληψη είναι το κλειδί για την αποφυγή της Τερηδόνας και είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερη από τη θεραπεία. Υπάρχουν πολλά μέτρα πρόληψης κατά της τερηδόνας, τα βασικότερα εκ των οποίων είναι:
- Τακτικό βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχα οδοντόκρεμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
- Καθαρισμός με οδοντικό νήμα δύο φορές/ ημέρα.
- Έλεγχος από τον οδοντίατρο τουλάχιστον κάθε 6 μήνες.
- Διατήρηση ισορροπημένης διατροφής χωρίς πολλή ζάχαρη και ξινές τροφές/ ποτά.
Αντιμετώπιση Τερηδόνας
Η αντιμετώπιση της Τερηδόνας εξαρτάται από την έκτασή της και τη θέση του προσβεβλημένου δοντιού. Εάν εντοπιστεί νωρίς, κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζεται με Σφράγισμα. Ο Οδοντίατρος θα αφαιρέσει το χαλασμένο τμήμα του δοντιού και θα γεμίσει την περιοχή με σύνθετη ρητίνη, η οποία προσαρμόζεται στο χρώμα του δοντιού.
Εάν η τερηδόνα είναι πιο προχωρημένη και έχει φτάσει στο νεύρο του δοντιού, μπορεί να χρειαστεί Απονεύρωση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δόντι μπορεί να είναι πολύ κατεστραμμένο και για να σωθεί χρειάζεται να προστατευτεί με Θήκη δοντιού
H Μαρία Μαργαρίτη και οι συνεργάτες της στο Dental Prolipsis, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της τερηδόνας λόγω της πολυετούς εμπειρίας τους στον χώρο της Οδοντικής Χειρουργικής. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί τους.