Ολικές Οδοντοστοιχίες

Ολικές Οδοντοστοιχίες

Οι Oλικές Oδοντοστοιχίες, οι γνωστές σε όλους μας μασέλες, είναι ένας τύπος κινητής αποσπώμενης πρόθεσης και χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση όλων των δοντιών που λείπουν στην άνω ή κάτω γνάθο. Πρόκειται για ένα τεχνητό υποκατάστατο και των φυσικών δοντιών και των ούλων. Η συνηθέστερη μορφή της είναι μια ακρυλική βάση στην απόχρωση των ούλων πάνω στην οποία τοποθετούνται ακρυλικά δόντια. Κατασκευάζονται κατά παραγγελία για κάθε ασθενή, ενώ είναι σχεδιασμένες ώστε να εφαρμόζουν άνετα πάνω στα ούλα. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθιστούν τη δυνατότητα σωστής μάσησης και ομιλίας και φυσικά την εμφάνιση του ασθενή.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται ολικές οδοντοστοιχίες;

Οι Ολικές Οδοντοστοιχίες εφαρμόζονται συνήθως σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής έχει χάσει όλα τα φυσικά του δόντια σε μία ή και στις δύο γνάθους του στόματος. Οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να είναι απαραίτητη η κατασκευή ολικών οδοντοστοιχιών περιλαμβάνουν:

  • Τερηδόνα: Εάν πολλά δόντια ενός ασθενή έχουν υποστεί εκτεταμένη βλάβη λόγω τερηδόνας και δεν μπορούν να αποκατασταθούν, είναι απαραίτητη η εξαγωγή τους και η αντικατάστασή τους με ολική οδοντοστοιχία.
  • Περιοδοντίτιδα: Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να κάνει τα δόντια να πέσουν, καθιστώντας την ολική οδοντοστοιχία ως επιλογή για την αποκατάσταση της στοματικής λειτουργίας.
  • Τραυματισμός ή ατύχημα: Ατυχήματα ή τραυματισμοί που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών δοντιών μπορεί να απαιτούν Ολική Οδοντοστοιχία.
  • Συγγενείς ανωμαλίες: Ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν αναπτυξιακές παθήσεις που προκαλούν απώλεια δοντιών, απαιτώντας ολικές οδοντοστοιχίες.
  • Δυσκολία τοποθέτησης εμφυτευμάτων: Σε περιπτώσεις όπου τα δόντια λείπουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν μπορούν να γίνουν αναπλάσεις για να τοποθετηθούν εμφυτεύματα, οι Ολικές Οδοντοστοιχίες αποτελούν την μοναδική λύση για να αποκατασταθεί ένας ασθενής.

Εν συνόψει, οι Ολικές Οδοντοστοιχίες αποτελούν μια κοινή και αποτελεσματική λύση για την αποκατάσταση της στοματικής λειτουργίας και εμφάνισης.

Πλεονεκτήματα ολικών οδοντοστοιχιών

Οι Ολικές Οδοντοστοιχίες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη σε άτομα με απώλεια όλων των φυσικών τους δοντιών. Ορισμένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ολικών οδοντοστοιχιών:

  • Βελτιωμένη εμφάνιση: Η ολική οδοντοστοιχία μπορεί να αναζωογονήσει το πρόσωπο καθώς μέσω αυτής αποκαθίστανται οι φυσικές διαστάσεις του στόματος.
  • Καλύτερη ομιλία: Έπειτα από την τοποθέτηση ολικών οδοντοστοιχιών, οι ασθενείς μπορούν να μιλούν πιο καθαρά. Αυτό συμβαίνει διότι οι οδοντοστοιχίες παρέχουν μια σταθερή βάση για τη γλώσσα και άλλες στοματικές δομές.
  • Βελτιωμένη μασητική ικανότητα: Οι οδοντοστοιχίες καθιστούν δυνατή τη μάσηση ενός μεγαλύτερου εύρους τροφών. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής διατροφής και πέψης.
  • Ευχρηστία: Οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι αποσπώμενες, καθιστώντας τις εύκολες στον καθαρισμό και τη φροντίδα.

Συνολικά, οι Ολικές Οδοντοστοιχίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που έχουν χάσει όλα τα φυσικά τους δόντια. Μέσω αυτών, αποκαθίσταται η λειτουργία του στόματος, βελτιώνεται η εμφάνιση και προάγεται η συνολική υγεία και ευεξία.

Ολικές Οδοντοστοιχίες – Φροντίδα

Η σωστή φροντίδα των Ολικών Οδοντοστοιχιών είναι σημαντική για να διασφαλιστεί η μέγιστη διάρκεια και λειτουργία τους.

Σε γενικές γραμμές, οι οδοντοστοιχίες πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά βάσει των οδηγιών που δίνονται από τον Οδοντίατρο. Επίσης, είναι σημαντικό, μετά από κάθε γεύμα, να ξεπλένονται με νερό για να απομακρύνονται τυχόν υπολείμματα τροφής.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να χειρίζονται προσεκτικά για να αποφεύγεται η κάμψη ή η καταστροφή των πλαστικών ή μεταλλικών μερών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οδοντοστοιχίες θα πρέπει να τοποθετούνται σε ποτήρι με νερό για να διατηρούνται υγρές και να μην ξεραίνονται.

Ιδιαίτερα σημαντικός επίσης είναι και ο τακτικός έλεγχος από τον Οδοντίατρο. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή των οδοντοστοιχιών και ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν προβλημάτων. Τέλος, ακόμα και μετά την εφαρμογή οδοντοστοιχιών, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή καλής στοματικής υγιεινής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ολικές οδοντοστοιχίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Μαργαρίτη και τους συνεργάτες της στο Dental Prolipsis.

Επικοινωνία
Επικοινωνία