Καθαρισμός Δοντιών

Ο καθαρισμός δοντιών αφορά στη διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η πλάκα και η πέτρα από όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείται τουλάχιστον κάθε 6 μήνες ή και συχνότερα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Μετά τον καθαρισμό, ο ασθενής αισθάνεται άμεσα το στόμα του πιο “ελαφρύ”, απαλλαγμένο από την ενοχλητική πέτρα και από ενδεχόμενες ενοχλήσεις από τα ούλα, και μπορεί να εφαρμόζει καθημερινά και με άνεση την στοματική υγιεινή που ταιριάζει στις ανάγκες του.

Βαθύς καθαρισμός των δοντιών πραγματοποιείται για τις θεραπείες της ουλίτιδας και τις περιοδοντίτιδας. Στον βαθύ καθαρισμό, αφαιρείται η πέτρα που υπάρχει τόσο πάνω όσο και κάτω από τα ούλα, με σκοπό την θεραπεία της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιείται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις με αναισθησία, ώστε ο ασθενής να μην αισθανθεί καμία ενόχληση.

Ο καθαρισμός δοντιών μπορεί να διαχωριστεί ως εξής:

  • Αποτρύγωση: καθαρισμός των δοντιών πάνω από τα ούλα
  • Ριζική απόξεση: καθαρισμός των ριζών των δοντιών από πέτρα κάτω από τα ούλα

Ποια διαδικασία ακολουθείται κατά τον καθαρισμό δοντιών ;

Στη σύγχρονη Οδοντιατρική, ο καθαρισμός δοντιών πραγματοποιείται μέσω της χρήσης συσκευής υπερήχων. Η συσκευή αυτή «σπάει» μέσω δόνησης την πέτρα (τρυγία), η οποία με την πάροδο του χρόνου έχει συσσωρευτεί πάνω στα δόντια και στα ούλα. Στην συνέχεια, με είδικα εργαλεία χειρός, ελέγχονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών και απομακρύνονται τυχόν υπολλείματα πέτρας που δεν είναι ευδιάκριτα, αφήνοντας λείες και καθαρές όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

Το οδοντιατρέιο μας είναi από τα ελάχιστα οδοντιατρεία στην Ελλάδα που διαθέτει το υπερσύγχρονο μηχάνημα Airflow Plus Prophylaxis Master της εταιρείας EMS, που βασίζεται σε μία μοναδική τεχνολογία. Η χειρολαβή υπερήχου βασίζεται σε τεχνολογία NO PAIN και προσφέρει ελάχιστη επεμβατική απόξεση όπου χρειάζεται. Η σκόνη που εκτοξεύεται με τη μορφή σπρέυ, μία διαδικασία που ονομάζεται σοδοβολή, απομακρύνει άνετα και αποτελεσματικά το βιοϋμένιο, τις χρωστικές και την άωρη πέτρα πάνω και κάτω από τα ούλα και μειώνει την ανάγκη για χρήση εργαλείων χειρός και υπερήχων.  Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης θερμοκρασίας του νερού που χρησιμοποιείται, για να είναι πιο άνετος ο ασθενής,  και ενεργοποιείται από έναν ασύρματο ποδοδιακόπτη.

Στην θεραπεία της περιοδοντίτιδας γίνεται, πέραν από την αποτρύγωση, και η ριζική απόξεση. Μέσω της ριζικής απόξεσης, επιτυγχάνεται βαθύτερος καθαρισμός των δοντιών, κυρίως του τμήματος του δοντιού που βρίσκεται κάτω από τα ούλα. Η ριζική απόξεση γίνεται με την συσκεύη υπερήχν σε συνδυασμό με ειδικά ξέστρα χειρός. Στο τέλος της θεραπείας, χρησιμοποιούνται αντιμικροβιακά διαλύματα και ειδικό οδοντιατρικό Laser, με σκόπο τον καλύτερο έλεγχο της φλεγμόνης και την ταχύτερη ανακούφιση των ούλων.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός δοντιών;

Ο καθαρισμός δοντιών σε γενικές γραμμές, συνίσταται να γίνεται δύο φορές το χρόνο (κάθε έξι μήνες δηλαδή). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι συχνότεροι καθαρισμοί μπορεί να ωφελήσουν θετικά τη στοματική υγιεινή.

Σε άτομα τα οποία κινδυνεύουν από περιοδοντικές νόσους ή έχουν ιστορικό, οι οδοντιατρικές επισκέψεις κάθε 3-4 μήνες μπορεί να βοηθήσουν καλύτερα στη διατήρηση της οδοντικής υγιεινής και στην πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου.

Άτομα τα οποία πάσχουν από χρόνιες ασθένειες οι οποίες συνδέονται με την υγεία των δοντιών, όπως ο διαβήτης ή η καρδιοπάθεια, μπορεί επίσης να χρειάζονται συχνότερους καθαρισμούς.

Συμβουλές για να διατηρηθούν περισσότερο τα αποτελέσματα του καθαρισμού δοντιών

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για διατηρηθεί περισσότερο το αποτέλεσμα του καθαρισμού δοντιών:

  • Σχολαστικό βούρτσισμα δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  • Χρήση μαλακής ή μέτριας οδοντόβουρτσας.
  • Καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος ή/και μεσοδόντιων βουρτσακίων.
  • Χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας.
  • Χρήση ειδικού στοματικού διαλύματος, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή.
  • Καθαρισμός της γλώσσας.
  • Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων και ποτών με έντονες χρωστικές
  • Διακοπή ή μείωση καπνίσματος

 

Η σωστή στοματική υγιεινή και η συνέπεια στα οδοντιατρικά ραντεβού τουλάχιστον κάθε 6 μήνες, συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρότερων προβλημάτων. Ο καθαρισμός δοντιών ο οποίος επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο συντελεί στην διατήρηση του πολυπόθητου λευκού και λαμπερού χαμόγελου και φυσικά στην διασφάλιση της στοματικής υγείας.

Καλέστε σήμερα στο Dental Prolipsis και οι εξειδικευμένοι Οδοντίατροι θα δημιουργήσουν για εσάς το χαμόγελο που ονειρεύεστε!

Επικοινωνία Επικοινωνία