Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, και ο τακτικός καθαρισμός δοντιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες. Κάθε πότε, όμως, πρέπει να κάνει κάποιος καθαρισμό δοντιών;

Προκειμένου να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα, καλό θα ήταν να δούμε μερικές αναλυτικές πληροφορίες για τη σημασία του καθαρισμού των δοντιών, πόσο συχνά πρέπει να γίνεται και πώς μπορείτε να διατηρήσετε τα αποτελέσματά του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γιατί είναι σημαντικός ο καθαρισμός δοντιών;

Ο καθαρισμός δοντιών αποτελεί μία από τις απαραίτητες και σημαντικότερες οδοντιατρικές θεραπείες. Από την πρόληψη εμφάνισης οδοντιατρικών προβλημάτων μέχρι τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής, ο καθαρισμός των δοντιών προσφέρει σημαντικά οφέλη

Πρόληψη οδοντιατρικών προβλημάτων

Οι τακτικοί καθαρισμοί δοντιών συμβάλλουν στην πρόληψη μιας πληθώρας οδοντιατρικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων στα ούλα όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Ο επαγγελματικός καθαρισμός από έναν οδοντίατρο, φτάνει σε περιοχές όπου τα δόντια δεν μπορούν να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα, μειώνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας και φλεγμονής των ούλων. Ειδικά στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν εφάρμοζε καθημερινά όλα τα μέσα στοματικής φροντίδας που χρειάζεται, είναι συχνό φαινόμενο να έχουν ξεκινήσει μικρές τερηδόνες σε περιοχές και δόντια, χωρίς να δίνουν κάποιο σύμπτωμα στον ασθενή. Εντοπίζοντας τες εγκαίρως, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε αρχόμενο στάδιο.

Διατήρηση της στοματικής υγείας

Η στοματική υγεία συνδέεται στενά με τη συνολική ευεξία ενός ατόμου. Η κακή στοματική υγιεινή έχει συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη και αναπνευστικές λοιμώξεις. Προγραμματίζοντας έναν τακτικό καθαρισμό δοντιών, δεν επενδύετε μόνο στο χαμόγελό σας, αλλά διασφαλίζετε και την υγεία σας.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών;

Η συχνότητα του καθαρισμού δοντιών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με ατομικούς παράγοντες, όπως η κατάσταση της στοματικής υγείας, οι συνήθειες του τρόπου ζωής και το ιατρικό ιστορικό. Ωστόσο, ως γενικό κανόνα, ο οδοντίατρος συνιστά τον προγραμματισμό ενός καθαρισμού κάθε περίπου 6 μήνες.

Ορισμένοι παράγοντες υψηλού κινδύνου, όπως ιστορικό παθήσεων των ούλων, το κάπνισμα, ο διαβήτης ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη για πιο τακτικό καθαρισμό δοντιών (π.χ. κάθε 3 μήνες).

Επιπρόσθετα, τα άτομα με τάση να συγκεντρώνουν γρήγορα πέτρα στα δόντια, μπορεί επίσης να επωφεληθούν από συχνότερες επισκέψεις.

Ο οδοντίατρός σας θα αξιολογήσει τη στοματική σας υγεία κατά τη διάρκεια των τακτικών ελέγχων και θα σας συστήσει τον καθαρισμό των δοντιών με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Παράγοντες όπως η κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας καθώς επίσης και η παρουσία τυχόν τρέχοντα προβλημάτων στοματικής υγείας, θα επηρεάσουν τη συνιστώμενη συχνότητα.

Σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε καθαρισμό δοντιών

Όπως προαναφέραμε, ο καθαρισμός δοντιών θα πρέπει να προγραμματίζεται κάθε έξι μήνες περίπου. Ωστόσο, καλό θα ήταν να επισπεύσετε το ραντεβού σας σε περίπτωση που διαπιστώσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια:

  • Έντονη συσσώρευση πέτρας: Εάν παρατηρήσετε μια τραχιά υφή στα δόντια σας, ιδιαίτερα κοντά στη γραμμή των ούλων, αυτό μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία πέτρας. Η πέτρα σχηματίζεται όταν η πλάκα σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με επαγγελματικά εργαλεία καθαρισμού.
  • Αιμορραγία ή πρήξιμο των ούλων: Η αιμορραγία ή το πρήξιμο των ούλων είναι τα πιο συχνά πρώιμα σημάδια της φλεγμονής των ούλων. Ο τακτικός καθαρισμός δοντιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ουλίτιδας από το να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές μορφές περιοδοντικής νόσου.
  • Επίμονη κακή αναπνοή: Η επίμονη κακοσμία του στόματος και η δυσάρεστη αναπνοή, μπορεί να προκληθεί από τη συσσώρευση βακτηρίων στα δόντια, τη γλώσσα και τα ούλα. Οι επαγγελματικοί καθαρισμοί δοντιών μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των βακτηρίων που ευθύνονται για τις δυσάρεστες οσμές, εξασφαλίζοντας μια καθαρότερη αναπνοή.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών – Συμπεράσματα

Ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής υγείας και την πρόληψη των οδοντιατρικών προβλημάτων. Ενώ οι καθαρισμοί κάθε έξι μήνες είναι κατάλληλοι για τους περισσότερους, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει συχνότερους καθαρισμούς με βάση τις δικές σας ξεχωριστές ανάγκες.

Παραμένοντας προληπτικοί, ακολουθώντας όλες τις συμβουλές για στοματική υγιεινή και προγραμματίζοντας τακτικά τον οδοντιατρικό σας έλεγχο, μπορείτε να απολαμβάνετε ένα υγιές χαμόγελο για τα επόμενα χρόνια.

Είτε ενδιαφέρεστε για έναν επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών, είτε έχετε απορίες και ανησυχίες σχετικά με τη στοματική σας υγεία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η οδοντίατρός μας θα φροντίσει να σας παρέχει το καλύτερο αποτέλεσμα για το δικό σας χαμόγελο.

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και προσφορές.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.