Κακοσμία – Δυσάρεστη Αναπνοή

Η άποψη ότι η κακή αναπνοή οφείλεται σε προβλήματα από το στομάχι είναι εσφαλμένη, καθώς πηγή της, κατά 90-95%, είναι το στόμα. Σημαντικότερες αιτίες είναι η κακή στοματική υγιεινή, χαλασμένα δόντια, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, υπολείμματα τροφών και μικρόβια στα δόντια και στη ράχη της γλώσσας, μειωμένη ποσότητα σάλιου (από φάρμακα ή άγχος), κάπνισμα και αλκοόλ.

Τροφές που προκαλούν κακοσμία είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μπρόκολο.

Ο οδοντίατρος θα μας βοηθήσει να διαλευκάνουμε την αιτία της δυσοσμίας και θα καταστρώσουμε μαζί του το σχέδιο θεραπείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Σχολαστική στοματική υγιεινή. Ο οδοντίατρος θα μας δείξει πώς πρέπει να καθαρίζουμε και τις πέντε επιφάνειες των δοντιών, καθώς και την ράχη της γλώσσας με ειδική βούρτσα.
  • Χρήση ειδικών σκευασμάτων (στοματικά διαλύματα κλπ.) που ελευθερώνουν οξυγόνο και περιορίζουν τα μικρόβια που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κακοσμίας.
  • Θεραπεία της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας και αποκατάσταση των χαλασμένων δοντιών και των ελαττωματικών προσθετικών εργασιών που υπάρχουν στο στόμα.
  • Οι τσίχλες, οι καραμέλες και τα διάφορα spray σκεπάζουν προσωρινά το πρόβλημα, χωρίς να το θεραπεύουν.

Μαρία Μαργαρίτη
Χειρουργός Οδοντίατρος