Φθορά Δοντιών: Πώς Γίνεται;

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα δόντια μας καταστρέφονται από την τερηδόνα. Επίσης ξέρουμε ότι με την καλή στοματική υγιεινή (βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, σωστή διατροφή και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο) μπορούμε να εμποδίσουμε τα δόντια μας να χαλάσουν. Ίσως όμως δεν γνωρίζουμε, ότι τα δόντια μας καταστρέφονται επειδή φθείρονται, δηλαδή τρώγονται και μικραίνουν.

Πότε όμως φθείρουμε τα δόντια μας;

  • όταν βουρτσίζουμε πολύ δυνατά, με σκληρή οδοντόβουρτσα τρώγεται η εξωτερική επιφάνεια των δοντιών κοντά στη ρίζα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία του δοντιού (πόνο στο κρύο και το γλυκό) και σημαντικά αισθητικά προβλήματα.Ο οδοντίατρός σας θα σας διδάξει την σωστή τεχνική του βουρτσίσματος των δοντιών σας και θα σας συστήσει τη σωστή οδοντόβουρτσα.
  • όταν τρίζουμε τα πάνω με τα κάτω δόντια μας σε στιγμές έντασης και άγχους, την ημέρα αλλά μπορεί και τη νύκτα. Τότε φαγώνονται οι επιφάνειες των δοντιών, που έρχονται σε επαφή και με τις οποίες μασάμε και κόβουμε. Έτσι και αυτή η απώλεια οδοντικής ουσίας προκαλεί ευαισθησία στα δόντια αλλά και άλλα σοβαρότερα προβλήματα, αν την αφήσουμε να προχωρήσει και δεν την σταματήσουμε.Τι πρέπει να κάνουμε; Την ημέρα προσπαθούμε να μην ακουμπάνε τα δόντια μας όταν δεν μασάμε και την νύκτα ίσως χρειαστείτε νάρθηκα, που θα τον κατασκευάσει ο οδοντίατρός σας.
  • οδοντική ουσία όμως μπορεί να χαθεί και εξ αιτίας του όξινου περιβάλλοντος του στόματός μας. Αυτό λέγεται διάβρωση. Προκαλείται είτε από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είτε από φάρμακα πχ. Βιταμίνη C κυρίως όμως από τα ανθρακούχα αναψυκτικά (με ζάχαρη ή “light”), τα ποτά που δίνουν ενέργεια για τους αθλητές και τους έτοιμους χυμούς φρούτων. Τι κάνουν αυτά τα ποτά; Κατεβάζουν το ph του στόματος από 5,5-6,5 σε 2,5-3,5. Η καταστροφή όμως του δοντιού αρχίζει όταν το ph είναι χαμηλότερο από το 4. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι 22-77% των νέων από 18 έως 22 χρόνων παρουσιάζουν περιοχές διάβρωσης στα δόντια τους. Στις υπόλοιπες ηλικίες η συχνότητα είναι 1 στους 5 και το ποσοστό αυτό, αυξάνεται συνεχώς στις αναπτυγμένες χώρες.

Τι πρέπει να κάνουμε για να ελαττώσουμε την βλαπτική επίδραση αυτών των ποτών;

  • Θα πρέπει να τα πίνουμε με το καλαμάκι και κρύα.
  • Να μην τα κρατάμε στο στόμα, αλλά να τα καταπίνουμε αμέσως.
  • Αφού τα πιούμε, να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό, να μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη και να τρώμε τροφέ ς πλούσιες σε ασβέστιο όπως το
  • τυρί, το γάλα και το γιαούρτι.

Μαρία Μαργαρίτη
Χειρουργός Οδοντίατρος