Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή των ουλών η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.  Η ελλιπής ή λανθασμένη στοματική υγιεινή  έχει σαν αποτέλεσμα  τα υπολείμματα των τροφών απομακρύνονται και τα μικρόβια να αρχίζουν να συσσωρεύονται κάτω από τα ούλα. ιδιαίτερα στις δύσκολα προσβάσιμες με την οδοντόβουρτσα περιοχές. Αυτά τα βακτήρια ερεθίζουν τα ούλα και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Η ουλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί τόσο στους ενήλικες όσο και στα μικρά παιδιά.

Η μικροβιακή πλάκα, η οποία είναι μαλακή, αν δεν απομακρυνθεί σωστά με το βούρτσισμα, θα σκληρύνει με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πέτρα.

Επιπλέον, αναπτύσσονται μικρά κενά ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια. Αν δεν αντιμετωπιστούν, οι κοιλότητες αυτές μπορούν να γίνουν όλο και πιο βαθιές και να αναπτύξουν πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ευαισθησία των δοντιών ή περιοδοντίτιδα.

Η σωστή στοματική υγιεινή σε καθημερινή βάση, η τακτική οδοντική υγιεινή και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος στο οδοντιατρείο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ουλίτιδας.

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ουλίτιδας

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου οι οποίου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της ουλίτιδας. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Κάπνισμα.
  • Κακή στοματική υγιεινή.
  • Κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες στο στόμα (πχ. Θήκες που ερεθίζουν τα ούλα, σπασμένα σφραγίσματα κ.ά.).
  • Ασθένειες ( π.χ. μη ελεγχόμενος διαβήτης).
  • Ορμονικές αλλαγές ( π.χ. η εγκυμοσύνη)
  • Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές ( π.χ. αντικαταθλιπτικά φάρμακα)
  • Γονιδιακοί παράγοντες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουλίτιδας;

Η ουλίτιδα έχει σαφή συμπτώματα. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς εμφανίζουν αιμορραγία και πρήξιμο στα ούλα. Ωστόσο, οι καπνιστές με ουλίτιδα συνήθως δεν παρουσιάζουν αιμορραγία, καθώς το κάπνισμα προκαλεί συστολή των αγγείων, και έτσι ο ασθενής να μην έχει αντιληφθεί ο ίδιος την ύπαρξης της ουλίτιδας στο στόμα του.

Σε πολλούς ασθενείς με ουλίτιδα, τα ούλα είναι αρκετά κόκκινα , σε σχέση με το φυσικό ροδαλό χρώμα των ούλων. Επιπλέον, οι ιστοί αυτοί γίνονται πιο ευαίσθητοι στην αφή στα άτομα με ουλίτιδα. Γι’ αυτό, αρκετοί ασθενείς αναφέρουν πόνο στην μάσηση ή στο βούρτσισμα.

Ποια είναι η θεραπεία της Ουλίτιδας;

Ο Οδοντίατρος μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα την ουλίτιδα. Η θεραπεία της ουλίτιδας γίνεται στο οδοντιατρείο σε 2 επισκέψεις, σε διάστημα περίπου 7 ημερών. Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται το μίσο στόμα, και στην δεύτερη περίπτωση το άλλο μισό στόμα.

Στις επισκέψεις αυτές, με επιφανειακό ή πλήρες μούδιασμα, αφαιρείται όλη η μικροβικαή πλάκα και πέτρα, τόσο πάνω όσο και κάτω από τα ούλα. Αυτό πραγματοποιείται με ειδική συσκευή υπερήχων και ξέστρα χειρός. Στο τέλος κάθε συνεδρίας, πραγματοποιούνται πλύσεις με αντιμικροβιακά διαλύματα και χρησιμοποιείται ειδικό οδοντιατρικό Laser, με σκοπό τον έλεγχο της φλεγμονής και την αποκατάσταση της υγείας των ούλων.

Επίσης, ο ασθενής εκπαιδεύεται ώστε να φραντίζει αποτελεσματικά το στόμα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, σύμφωνα με τις ανάγκες του, και προτείνονται ειδική οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης, για ακόμα πιο αποτελεσματικό έλεγχο της φλεγμονής. Διδάσκεται στον ασθενή πώς πρέπει να βουρτσίζει αποτελεσματικά χωρίς να τραυματίζει δόντια και ούλα και να εντάξει στην καθημερινότητά του την μονότουφη , το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Με την σωστή στοματική υγιεινή καθημερινά και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο όλου του στόματος, επιτυγχάνεται η Πρόληψη της ουλίτιδας και η διατήρηση της υγείας των ούλων.

 

H Μαρία Μαργαρίτη και οι συνεργάτες της στο Dental Prolipsis, διαθέτουν πολυετή εμπειρία στον χώρο της Χειρουργικής Οδοντιατρικής και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη ή και αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Επικοινωνήστε μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες.

Επικοινωνία Επικοινωνία