Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Γέφυρα Ή Εμφύτευμα;

Γέφυρα Ή Εμφύτευμα

Γέφυρα ή εμφύτευμα; Αυτή η ερώτηση απασχολεί πολλούς ασθενείς που έχουν σκοπό να προβούν σε αποκατάσταση κάποιου δοντιού μετά την εξαγωγή του. Τα δόντια που αφαιρούνται ή λείπουν μπορεί να αποκατασταθούν άμεσα, επομένως μία από τις δύο επιλογές αντικατάστασης είναι το κλειδί για ένα υγιές, όμορφο χαμόγελο. Όταν έρθει λοιπόν η ώρα της αποκατάστασης,  η επόμενη ερώτηση του ασθενή προς τον οδοντίατρο πιθανότατα θα είναι. “Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας γέφυρας και ενός εμφυτεύματος;”

Για να λάβετε την καταλληλότερη απόφαση για εσάς, είναι σημαντικό να εξεταστούν παράμετροι όπως το είδος της κάθε αποκατάστασης, η αισθητική, το κόστος, η αποτελεσματικότητα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθώς και η προοπτική ανάκτησης των δύο επιλογών.

Τι είναι η γέφυρα;

Η γέφυρα αποτελεί την πιο παλιά και γνωστή επιλογή αποκατάστασης δοντιών που φυσικά χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Οι γέφυρες δεν αντικαθιστούν τη ρίζα των δοντιών όπως τα εμφυτεύματα. Αντίθετα, χρησιμοποιούν δύο ή περισσότερα από τα γύρω δόντια ως στηρίγματα για την τοποθέτηση μιας «κρεμαστής» στεφάνης που γεμίζει το χώρο του δοντιού που λείπει.

Μια γέφυρα μπορεί να αντικαταστήσει από ένα έως τέσσερα δόντια, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Μπορεί να αντικαταστήσει περισσότερα από τέσσερα δόντια σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, αλλά πρέπει να υπάρχουν αρκετά υγιή δόντια για να συνδέσουν τις οδοντικές στεφάνες.

Η μέση διάρκεια ζωής μιας γέφυρας είναι περίπου 10 χρόνια. Μια οδοντική γέφυρα περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις στεφάνες που συνδέονται για να γεμίσουν το κενό των δοντιών που λείπει. Για την καλύτερη συντήρησή της στο στόμα, ο οδοντίατρος δίνει στον ασθενή τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που ταιριάζουν στις ανάγκες της περιοχής αυτής.

Τι είναι το εμφύτευμα δοντιού;

Το εμφύτευμα αποτελεί μία «βίδα» τιτανίου που αντικαθιστά τις ρίζες του δοντιού που έχει χαθεί, και υποστηρίζει μια θήκη που αντικαθιστά τη μύλη του δοντιού με την οποία λειτουργεί ο ασθενής.

Ο οδοντίατρος τοποθετεί το εμφύτευμα χειρουργικά ώστε να ενσωματωθεί στο κόκκαλο. Αφού ολοκληρωθεί η επούλωση της περιοχής, κατασκευάζεται μία θήκη η οποία συνδέεται με το εμφύτευμα με μικρή βίδα, και οπτικά δεν υπάρχει καμία διαφορά με τα φυσικά δόντια.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου

Τοποθέτηση γέφυρας

Πλεονεκτήματα:

 • Ολοκληρώνεται πιο γρήγορα.
 • Έχει ελαφρώς χαμηλότερο κόστος.
 • Δεν απαιτείται χειρουργείο.

Μειονεκτήματα:

 • Απαιτείται τρόχισμα των γειτονικών δοντιών με σκοπό να στηριχθεί η γέφυρα.
 • Σε σχέση με το εμφύτευμα, διαθέτει μικρότερη διάρκεια ζωής.
 • Εάν ένα από τα γειτονικά δόντια – στηρίγματα της γέφυρας παρουσιάσουν πρόβλημα, τότε επηρεάζεται ολόκληρη η γέφυρα και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί.

Τοποθέτηση εμφυτεύματος

Πλεονεκτήματα:

 • Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα εντοπισμένα χωρίς να επηρεαστούν γειτονικά δόντια.
 • Διατηρείται το οστό του εξαχθέντος δοντιού.
 • Έχει κατά μέσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, εάν υπάρχει σωστή φροντίδα από τον ασθενή και γίνεται τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο.
 • Σε αρκετές περιπτώσεις, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο σε σχέση με τη γέφυρα.

Μειονεκτήματα:

 • Απαιτείται χειρουργική διαδικασία ,ενώ στις περιπτώσεις που δεν επαρκεί το οστό, χρειάζεται να προηγηθεί ανάπλαση της περιοχής με μόσχευμα οστού.
 • Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης απαιτεί περισσότερο χρόνος σε σχέση με τη γέφυρα, καθώς υπάρχει η αναμονή της επούλωσης της περιοχής.
 • Μπορεί να έχει μεγαλύτερο κόστος από τη γέφυρα, στις περιπτώσεις που χρειάζονται αναπλάσεις του οστού και των ούλων.

Συνοψίζοντας, τι να επιλέξω; Γέφυρα ή Εμφύτευμα;

Οι βασικές παράμετροι που θα καθορίσουν την επιλογή μας είναι η κατάσταση των γειτονικών δοντιών και φυσικά ο αριθμός δοντιών που θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η απόφαση θα πρέπει να παρθεί σε συνεργασία με έναν εξιδεικευμένο οδοντίατρο που θα μας καθοδηγήσει στην καλύτερη δυνατή λύση , εξατομικευμένη στην εκάστοτε περίπτωση που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Περισσότερα άρθρα

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, και ο τακτικός καθαρισμός δοντιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες. Κάθε πότε,

Όψεις χωρίς τρόχισμα δοντιών – Γίνεται;

Οι όψεις πορσελάνης και ρητίνης αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή για την επίτευξη ενός άριστου χαμόγελου. Μάλιστα, οι όψεις πορσελάνης θεωρούνται ως η πιο αξιόπιστη

Επικοινωνία

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και προσφορές.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.