Χρόνια ουλίτιδα και κατάθλιψη

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρόνιας ουλίτιδας και της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εξέτασαν 6.544 ασθενείς με χρόνια ουλίτιδα και 6.544 χωρίς, από 14 ετών και άνω. Παρατήρησαν ότι στην πρώτη κατηγορία το 16,3% παρουσίασε συμπτώματα κατάθλιψης μέσα σε δέκα έτη. Αντίθετα, από τους ασθενείς χωρίς χρόνια ουλίτιδα, παρουσιάστηκαν τα ίδια συμπτώματα μόνο στο 8,8%.
Η σύγκριση των περιστατικών έγινε χρησιμοποιώντας μία βάση δεδομένων η όποια παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις συνταγές φαρμάκων, την ιατρική διάγνωση και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα τους έδειξαν ότι άτομα με χρόνια ουλίτιδα είναι σχεδόν 2 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Το πιο πιθανό ηλικιακό φάσμα για την εμφάνιση της κατάθλιψης, είναι από 21 έως 50 ετών, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει πώς η ουλίτιδα συνδέεται με την κατάθλιψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες  έρευνες ώστε να γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε, θα δημοσιευτεί στο τεύχος του Ιουνίου του Journal of Psychiatric Research. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.