Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

COVID19 και στοματική υγεία

Νέες μελέτες φέρνουν στο φως πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του κορονοιού στην υγεία του στόματος.

Ερευνητές στο Ιράν εξέτασαν ασθενείς που νόσησαν από κορονοιό και διαπίστωσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών εκδήλωσαν συμπτώματα στην στοματική κοιλότητα. Οι πιο συχνές εκδηλώσεις ήταν η ξηροστομία, η άσχημη γεύση και η καντιντίαση (μυκητίαση).

Επίσης, παρατηρήθηκαν αλλαγές στην αίσθηση της γλώσσας, οι μισές περίπου από τις οποίες συνοδεύονταν από επώδυνα έλκη (πληγές). Άλλα συμπτώματα ήταν ο μυικός πόνος κατά την διάρκεια της μάσησης και το οίδημα (πρήξιμο) μέσα στην στοματική κοιλότητα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι σε ασθενείς θετικούς στον κορονοιό τα συμπτώματα από την στοματική κοιλότητα συχνά εκδηλώνονται μετά από τα γενικά συμπτώματα, όπως ο πυρετός. Μπορεί ωστόσο οι εκδηλώσεις που εμφανίζονται στο στόμα να είναι οι ΑΡΧΙΚΕΣ ή και οι ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ εκδηλώσεις του Covid 19 σε έναν ασθενή.

Πιο συγκεκριμένα η Dr Pegah Hosseinzadeh, Guilan University of Medical Sciences αναφέρει ‘οτι οι εκδηλώσεις από το στόμα μπορεί να είναι οι μόνες εκδηλώσεις της προσβολής από τον κορονοιό και οτι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εμφανιστούν πριν από τα γενικά συμπτώματα.

Τα ευρήματα παρουσιάσθηκαν σε ένα νέο άρθρο με τίτλο “COVID‐19 from the perspective of dentists: A case report and brief review of more than 170 cases”, που δημοσιεύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2020.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dth.14717

Περισσότερα άρθρα

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, και ο τακτικός καθαρισμός δοντιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες. Κάθε πότε,

Όψεις χωρίς τρόχισμα δοντιών – Γίνεται;

Οι όψεις πορσελάνης και ρητίνης αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή για την επίτευξη ενός άριστου χαμόγελου. Μάλιστα, οι όψεις πορσελάνης θεωρούνται ως η πιο αξιόπιστη

Επικοινωνία

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και προσφορές.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.