Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Τι είναι η Στεφάνη δοντιού;

Τι Είναι Η Στεφάνη Δοντιού

H Στεφάνη δοντιού ή, όπως είναι ευρέως γνωστή, η Θήκη δοντιού είναι ένα κάλυμμα που τοποθετείται πάνω σε ένα κατεστραμμένο ή φθαρμένο δόντι, με σκοπό να αποκαταστήσει το σχήμα, το μέγεθος, τη δύναμη και την εμφάνιση του δοντιού.

Οι οδοντιατρικές στεφάνες κατασκευάζονται συνήθως από διάφορα υλικά. Παλαιότερα τα υλικά που χρησιμοποιούνταν ήταν χρυσός και πορσελάνη. Πλέον οι θήκες που κατασκευάζονται είναι είτε μεταλλοκεραμικές είτε ολοκεραμικές:

 1. Οι μεταλλοκεραμικές θήκες κατασκευάζονται από κράμα μετάλλων επενδυμένο εξωτερικά με πορσελάνη.
 2. Η κατασκευή των ολοκεραμικών θηκών γίνεται εξ ολόκληρου από πορσελάνη. Έτσι, η αισθητική τους απόδοση είναι πολύ ανώτερη σε σχέση με αυτή των μεταλλοκεραμικών. Πρόκειται για την ιδανική επιλογή για ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία τοποθέτησης μιας οδοντιατρικής στεφάνης περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα. Αρχικά, αφαιρείται το κατεστραμμένο ή τερηδονισμένο τμήμα του δοντιού. Στη συνέχεια, το δόντι διαμορφώνεται με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να «υποδεχθεί» τη θήκη. Στη συνέχεια, λαμβάνεται αποτύπωμα του προετοιμασμένου δοντιού , το οποίο στέλνουμε στον οδοντοτεχνίτη μας για να κατασκευάσει τη μόνιμη θήκη. Φυσικά, μέχρι τότε ο ασθενής καλύπτεται αισθητικά και λειτουργικά με προσωρινή θήκη, η οποία κατασκευάζεται από τον ίδιο τον Οδοντίατρο. Όταν ολοκληρωθεί, η μόνιμη στεφάνη συγκολλάται πάνω στο παρασκευασμένο δόντι.

 

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η στεφάνη δοντιού;

Οι οδοντικές στεφάνες χρησιμοποιούνται σε διάφορες περιπτώσεις, όπως:

 • Προστασία ενός αδύναμου δοντιού, λόγω τερηδόνας ή τραύματος.
 • Αποκατάσταση ενός σπασμένου ή χαλασμένου δοντιού: Εάν ένα δόντι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά ή έχει σπάσει, μια στεφάνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του σχήματος και της λειτουργίας του.
 • Βελτίωση της εμφάνισης ενός δοντιού: Μια στεφάνη δοντιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ένα δόντι που είναι παραμορφωμένο ή αποχρωματισμένο, βελτιώνοντας την εμφάνισή του.
 • Προστασία ενός δοντιού μετά από απονεύρωση: Η διαδικασία απονεύρωσης περιλαμβάνει την αφαίρεση του μολυσμένου ή νεκρωμένου πολφού από το εσωτερικό ενός δοντιού. Μετά από την απονεύρωση, τοποθετείται συνήθως μια στεφάνη πάνω στο δόντι για να το προστατεύσει και να αποκαταστήσει τη λειτουργία του.

 

Διάρκεια ζωής στεφάνης δοντιού

Η διάρκεια ζωής μιας στεφάνης δοντιού μπορεί να ποικίλλει σε συνάρτηση με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου:

 • του υλικού που χρησιμοποιείται,
 • της θέσης της στεφάνης στο στόμα,
 • του επιπέδου στοματικής υγιεινής και
 • της συνολικής οδοντικής υγείας του ασθενούς.

Σε γενικές γραμμές, οι οδοντιατρικές στεφάνες μπορούν να διαρκέσουν έως 15 χρόνια ή και περισσότερο.

 

Στεφάνη δοντιού – Πώς μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής της;

Οι στεφάνες δοντιών μπορούν να διαρκέσουν για πολλά χρόνια, με την προϋπόθεση ότι συντηρούνται σωστά. Για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους:

 • Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή καθημερινά: Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και παράλληλα χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και μεσοδόντιο βουρτσάκι. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας και των παθήσεων των ούλων, όπως η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα οι οποίες μπορούν να βλάψουν το δόντι που έχει την στεφάνη.
 • Αποφύγετε τις πολύ σκληρές τροφές: Οι σκληρές τροφές μπορεί να βλάψουν τη στεφάνη.
 • Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας: Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος και καθαρισμός μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων που εμφανίζονται στη στεφάνη.
 • Χρησιμοποιείστε προστατευτικό Νάρθηκα ύπνου: Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών σήμερα σφίγγει ή τρίζει τα δόντια του, με αποτέλεσμα συχνά αυτές οι μεγάλες δυνάμεις που δέχονται οι στεφάνες μπορεί να οδηγήσουν σε φθορά. (βλ. Σφίξιμο δοντιών- Αποτριβή)

 

H Μαρία Μαργαρίτη και οι συνεργάτες της στο Dental Prolipsis, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της Χειρουργικής Οδοντιατρικής, είναι οι πλέον κατάλληλοι άνθρωποι για να σας χαρίσουν το χαμόγελο που επιθυμείτε. Επικοινωνήστε μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες.

Επικοινωνία Επικοινωνία

Περισσότερα άρθρα

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, και ο τακτικός καθαρισμός δοντιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες. Κάθε πότε,

Όψεις χωρίς τρόχισμα δοντιών – Γίνεται;

Οι όψεις πορσελάνης και ρητίνης αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή για την επίτευξη ενός άριστου χαμόγελου. Μάλιστα, οι όψεις πορσελάνης θεωρούνται ως η πιο αξιόπιστη

Επικοινωνία

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και προσφορές.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.