Δευτέρα - Παρασκευή

11.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Δευτέρα - Παρασκευή

11.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Έχω στραβά δόντια. Τι μπορώ να κάνω;

Στραβά Δόντια

Τα στραβά δόντια είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα δόντια δεν ευθυγραμμίζονται σωστά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αισθητικό πρόβλημα και δυσκολίες κατά τη μάσηση. Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τα στραβά δόντια, με την πλέον συνήθη να είναι η κληρονομικότητα.

Ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εμφάνιση, την αυτοπεποίθηση και την υγεία των δοντιών ενός ατόμου. Μπορεί να δυσκολεύουν τον σωστό καθαρισμό των δοντιών, με αποτέλεσμα, μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα, ουλίτιδα και άλλα οδοντιατρικά προβλήματα. Επιπλέον, τα στραβά δόντια μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και πόνο στη γνάθο και μπορεί να συμβάλουν σε πονοκεφάλους.

Για την αντιμετώπιση των στραβών δοντιών υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες θεραπευτικές επιλογές, όπως τα γνωστά σε όλους «σιδεράκια», πλέον όμως υπάρχουν και οι διαφανείς ορθοδοντικοί νάρθηκες. Για να αποφευχθούν περαιτέρω οδοντιατρικά προβλήματα και να βελτιωθεί η συνολική υγεία και εμφάνιση των δοντιών, η αντιμετώπισή τους κρίνεται απαραίτητη.

Τι προκαλεί τα στραβά δόντια;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν στραβά δόντια, όπως:

  • Κληρονομικότητα: Τα στραβά δόντια μπορεί να κληρονομούνται από γονείς που έχουν στραβά δόντια ή μικρότερο μέγεθος γνάθου.
  • Πιπίλισμα του αντίχειρα ή παρατεταμένη χρήση πιπίλας: Αυτές οι συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν μετατόπιση των δοντιών και να δημιουργήσουν μια λανθασμένη κλίση των δοντιών.
  • Πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών: Εάν τα νεογιλά δόντια χαθούν νωρίς, τα μόνιμα δόντια μπορεί να μην έχουν το απαραίτητο χώρο για να ανατείλουν σωστά.
  • Τραυματισμός των δοντιών ή της γνάθου: Ο τραυματισμός των δοντιών ή της γνάθου μπορεί να προκαλέσει κακή ευθυγράμμιση.
  • Κακές στοματικές συνήθειες: Η ώθηση της γλώσσας κατά την κατάποση και ή η μη σωστή τοποθέτηση της γλώσσας κατά την ομιλία ή την μάσηση μπορεί να ασκούν δυνάμεις στα δόντια και να τα μετακινεί προς τα έξω.
  • Συγγενείς έλλειψη δοντιών/ Υπεράριθμα δόντια: Όταν υπάρχουν περισσότερα ή λιγότερα σε σχέση με το φυσιολογικό, παρατηρείται συνωστισμός ή αραιοδοντία στην διάταξη των δοντιών του στόματος.

Πρόληψη στραβών δοντιών

Ενώ η κληρονομικότητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη στραβών δοντιών, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προληφθούν. Εάν τα παιδιά βρίσκονται στην φάση που χάνουν τα νεογιλά δόντια και ανατέλλουν τα μόνιμα, είναι πολύ σημαντικό να διακόψουν την συνήθεια θηλασμού δαχτύλου/ χείλους , ώστε να μην κατευθύνονται τα μόνιμα σε δόντια σε λανθασμένες κατευθύνσεις.

Επιπρόσθετα, είναι πολύ βασικό όλα τα παιδιά να υποβάλλονται σε ορθοδοντική αξιολόγηση έως την ηλικία των 7 ετών. Αυτό μπορεί να συμβάλει στον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Άλλο ένα μέτρο πρόληψης είναι τα προστατευτικά στόματος. Αυτά  μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των δοντιών και στην πρόληψη τραυματισμών κατά τη διάρκεια αθλητικών και άλλων σωματικών δραστηριοτήτων.

Επίσης σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον Οδοντίατρό σας για εξετάσεις και καθαρισμούς.

Αντιμετώπιση στραβών δοντιών

Η αντιμετώπιση των στραβών δοντιών εξαρτάται από τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Τα σιδεράκια αποτελούν αδιαμφισβήτητα την πλέον συνήθη αντιμετώπιση για τα στραβά δόντια. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτηθεί ορθοδοντική θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση. Ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί η αφαίρεση δοντιών ή οδοντιατρική αποκατάσταση πριν από την ορθοδοντική θεραπεία.

Ο πιο σύγχρονος και αισθητικός τρόπος να ισιώσουν τα δόντια ενός ασθενούς είναι πλέον οι διαφανείς Ορθοδοντικοί Νάρθηκες. Πρόκειται για μία εξατομικευμένη σειρά από πλαστικούς νάρθηκες, οι οποίοι μέσω πίεσης μετακινούν τα δόντια ευθειάζοντάς τα. Μπορούν να αντιμετωπίσουν σχεδόν όλες τις ορθοδοντικές ανωμαλίες και προτιμώνται τόσο από παιδιά όσο και από ενήλικες, καθώς είναι απόλυτα αισθητικοί και δεν επηρεάζουν την κοινωνική ζωή των ασθενών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Μαργαρίτη και τους συνεργάτες της στο Dental Prolipsis.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

 

Περισσότερα άρθρα

Επικοινωνία

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και προσφορές.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.