Απονεύρωση

Η Απονεύρωση ή Ενδοδοντική Θεραπεία, όπως είναι ο επίσημος οδοντιατρικός όρος,  είναι η διαδικασία κατά την οποία, με ειδικά μικροεργαλεία, αφαιρείται από το δόντι το μολυσμένο ή νεκρό νεύρο. Σκοπός της απονεύρωσης είναι να διατηρηθεί το δόντι στο στόμα για πολλά χρόνια. Ο πολφός, δηλαδή το νεύρο του δοντιού, είναι ο μαλακός ιστός ο οποίος αποτελείται από νεύρα και αγγεία, που διατρέχει όλο το μήκος του δοντιού από τη μύλη μέχρι και τη ρίζα του. Εάν ο πολφός μολυνθεί από μικρόβια, ο ασθενής εμφανίζει πόνο και εάν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί, ο πολφός νεκρώνεται. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής εκτός από πόνο, μπορεί να εμφανίσει ακόμα και πρήξιμο λόγω αποστήματος.

Ποια είναι τα κύρια αίτια που προκαλούν προβλήματα στο νεύρο του δοντιού;

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί φλεγμονή ή νέκρωση του πολφού, τότε κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια απονεύρωσης. Τα βασικότερα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον πολφό είναι τα εξής:

  • Βαθιά τερηδόνα που έχει προχωρήσει μέχρι το νεύρο του δοντιού.
  • Κάταγμα του δοντιού, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθεται ο πολφός στα μικρόβια του στόματος.
  • Παλιά σφραγίσματα που έχουν σπάσει ή έχουν ξεκολλήσει από την επιφάνεια του δοντιού και οδηγούν σε επανατερηδονισμό του δοντιού μέχρι το νεύρο.
  • Περιοδοντίτιδα κατά την οποία έχει απορροφηθεί το κόκκαλο του δοντιού μέχρι τη ρίζα του και το νεύρο του δοντιού μολύνεται από το άκρο της ρίζας.

Ποια είναι τα συμπτώματα που καθιστούν την Απονεύρωση απαραίτητη;

Τα συμπτώματα που καθιστούν την απονεύρωση απαραίτητη ποικίλουν, ανάλογα με την περίπτωση. Στα πλέον συνήθη εξ’ αυτών συγκαταλέγονται:

  • Πόνος κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως μάσηση φαγητού, κατανάλωση κρύων ή ζεστών ροφημάτων ή ακόμα και στη διάρκεια του βουρτσίσματος.
  • Πόνος που όταν εμφανίζεται διαρκεί αρκετά λεπτά και μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί κάποιο παυσίπονο ή αντιφλεγμονώδες για να ηρεμήσει.
  • Πόνος που έρχεται και φεύγει ανά διαστήματα. Αυτό υποδηλώνει διαταραχή στο νεύρο του δοντιού.
  • Πόνος που ξεκινάει αυτόματα, χωρίς ο ασθενής να κάνει κάτι, και συχνά γίνεται πιο έντονος όταν ξαπλώνει.
  • Πρήξιμο στα ούλα , με τη μορφή αποστήματος, ή και εξωστοματικό πρήξιμο.

Φυσικά, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας ασθενής διασταυρώνονται με λεπτομερή κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο από τον οδοντίατρο, ώστε να επιβεβαιωθεί το δόντι που εμφανίζει πρόβλημα.

Πώς γίνεται η Απονεύρωση;

Το πρώτο και πολύ βασικό βήμα είναι να αναισθητοποιηθεί πλήρως το δόντι που πρόκειται να απονευρωθεί. Αυτό εξασφαλίζει την άνεση του ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας.

Έπειτα, τοποθετείται ένας ελαστικός απομονωτήρας, που εξασφαλίζει άσηπτο πεδίο εργασίας για τον οδοντίατρο. Με Ειδικό Οδοντιατρικό Μικροσκόπιο, ο Οδοντίατρος δημιουργεί μία μικρή τρύπα στο δόντι, μέσω της οποίας έχει πρόσβαση σε όλο το νεύρο του δοντιού.

aponeurosi1 flashaponeurosi2 flash

Με ειδικά μικροεργαλεία και αντισηπτικά διαλύματα αφαιρείται το νεύρο και καθαρίζονται πλήρως όλες οι ρίζες επεξεργασία σημαίνει ότι γίνεται καθαρισμός των ριζικών σωλήνων χημικά και μηχανικά. Αφού στεγνώσουν οι ριζικοί σωλήνες, ο Οδοντίατρος σφραγίζει το εσωτερικό των ριζών με ειδικό υλικό, ώστε να μην επαναμολυνθούν οι ρίζες, και κλείνει την μικρή τρύπα του δοντιού με προσωρινό σφράγισμα.

Η διαδικασία της απονεύρωσης ολοκληρώνεται πλέον σε ένα ραντεβού, εκτός από μερικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί και δεύτερο ραντεβού για καλύτερο έλεγχο των μικροβιών.

Τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής μετά την απονεύρωση;

Μετά το ραντεβού της απονεύρωσης, συνιστάται ο ασθενής να μη μασάει από την πλευρά του θεραπευμένου δοντιού, ιδιαίτερα σκληρές τροφές. Ο λόγος είναι γιατί το δόντι μπορεί να είναι ελαφρώς ευαίσθητο στην πίεση τις πρώτες ημέρες, λόγω της ίδιας της διαδικασίας της απονεύρωσης. Γι΄αυτό συνιστάται να λαμβάνει παυσίπονο ή αντιφλεγμονώδες 2-3 φορες/ ημέρα για τουλάχιστον 3 ημέρες.

Επίσης, με αυτό τον τρόπο προστατεύεται το προσωρινό σφράγισμα, καθώς εάν ξεκολλήσει θα εισχωρήσουν μικρόβια και θα μολυνθεί η απονεύρωση.  

Τέλος, σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος να πρηστεί ο ασθενής ή είναι ήδη πρησμένος, πρέπει να λάβει οπωσδήποτε αντιβιοτική αγωγή, ανάλογα με την περίπτωση

Η Μαρία Μαργαρίτη και οι συνεργάτες της στο Dental Prolipsis αντιμετωπίζουν το κάθε περιστατικό με αμέριστη προσοχή και επαγγελματισμό. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί τους και απαλλαγείτε από τις ενοχλήσεις στα δόντια σας!

Επικοινωνία Επικοινωνία