Πρόληψη Και Οικονομικό Όφελος Για Τον Ασθενή

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 21 Απριλίου, στο Journal Of Dental Research, η παροχή προληπτικών οδοντιατρικών υπηρεσιών στους δικαιούχους του Medicaid (κρατικό ασφαλιστικό πρόγραμμα), οδήγησε σε άριστα αποτελέσματα όσον αφορά την γενική υγεία τους.

Η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα με έδρα τη Νέα Υόρκη, έλαβε τα δεδομένα από αυτό το κρατικό πρόγραμμα, σημειώνοντας τη συχνότητα των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά, της εισαγωγής για νοσηλεία στα νοσοκομεία και το κόστος υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Η έρευνα έδειξε ότι όσα άτομα αξιοποίησαν την παροχή προληπτικών οδοντιατρικών υπηρεσιών, είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην όλη υγεία τους και το κόστος για υγειονομική περίθαλψη μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, με κάθε πρόσθετη προληπτική επίσκεψη τα οφέλη συνέχισαν να αυξάνονται.

Οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον καταξιωμένο Dr Ira Lamster, σημείωσαν: «Η συγκεκριμένη έρευνα, είχε ως στόχο να προσδιορίσει αν η προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη σχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα στην γενική υγεία του πληθυσμού ». Μία προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη σε συνδυασμό με θεραπεία των ούλων, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την  γενική υγεία και να μειώσουν το κόστος περίθαλψης από γενικά νοσήματα. Οι συγγραφείς αυτό ακριβώς ήθελαν να κατανοήσουν και διερευνήσουν περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αφορούσε τις παροχές υπηρεσιών του Medicaid και έλαβε τα δεδομένα που καταγράφηκαν από την 1η Ιουλίου 2012 έως τις 30 Ιουνίου 2015. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στα άτομα ηλικίας 40 και 62  ετών, που είχαν εγγραφεί στο ασφαλιστικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Στη συνέχεια, χώρισαν τους συγκεκριμένους δικαιούχους σε δύο ομάδες: η πρώτη ήταν τα άτομα που χρησιμοποίησαν οποιοδήποτε είδος οδοντιατρικής υπηρεσίας και η δεύτερη ήταν τα άτομα που δεν χρησιμοποίησαν οδοντιατρικές υπηρεσίες μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Έπειτα, συνέκριναν τα στοιχεία και το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς ανέφεραν: «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, είναι προφανή. Η θεραπευτική πορεία  των γενιών  νοσημάτων, των ατόμων που δέχθηκαν οδοντιατρικές υπηρεσίες, ήταν πολύ καλύτερη και ταχύτερη ,με κόστος πολύ μικρότερο, σε σχέση με τα άτομα που παραμέλησαν την στοματική τους υγεία.»

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.