Η Ουλίτιδα Θεραπεύεται;

Η Ουλίτιδα είναι μια πάθηση του στόματος που επηρεάζει τα ούλα που περιβάλλουν τα δόντια. Εμφανίζεται συνήθως κόκκινα, πρησμένα και αιμορραγικά ούλα και δυσάρεστη αναπνοή, αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα από τον ασθενή. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε Περιοδοντίτιδα.

Ουλίτιδα – Θεραπεία

Η θεραπεία για την ουλίτιδα  θα εξαρτηθεί από τη βαρύτητα της πάθησης και τις συνθήκες που επικρατούν στο στόμα. Καταστάσεις που επηρεάζουν την θεραπεία της ουλίτιδας είναι συνήθως στριμωγμένα δόντια, σφραγίσματα ή θήκες που επεκτείνονται στα ούλα, χαλασμένα ή σπασμένα δόντια που συγκρατούν τροφές, αμέλεια του ασθενή να καθαρίζει επαρκώς και καθημερινά τα δόντια του κ. ά.

Το πρώτο και βασικό βήμα είναι να αντιληφθεί ο ασθενής τι πρέπει να αλλάξει στις συνήθειές του καθώς στην θεραπεία της ουλίτιδας συμμετέχει τόσο ο οδοντίατρος όσο και ο ίδιος ο ασθενής!!

Ο οδοντίατρος πραγματοποιεί βαθύ καθαρισμό των δοντιών από μικρόβια και πέτρα που έχουν συσσωρευτεί, φυσικά με αναισθησία, ώστε ο ασθενής να μην αισθάνεται καθόλου πόνο. Αυτό μπορεί να γίνει σε 1 ή σε 2 ραντεβού. Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνονται όλοι οι παράγοντες που προκαλούν την φλεγμονή των ούλων, με σκοπό να γίνουν υγιή.

Παράλληλα, ο ασθενής εκπαιδεύεται από τον ίδιο τον οδοντίατρο για την ρουτίνα που χρειάζεται να ακολουθεί πρωί και βράδυ, ώστε να διατηρούνται καθαρά δόντια και ούλα και να παραμείνουν υγιή. Το βούρτσισμα, είτε με απλή είτε με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, δεν αρκεί!! Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν η μονότουφη, τα μεσοδόντια βουρτσάκια και το οδοντικό νήμα, ενώ συμπληρωματικό ρόλο έχουν οι οδοντόκρεμες και τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα. Έτσι, ο ασθενής πολύ γρήγορα αρχίζει και νιώθει τα στόμα του πιο ελαφρύ, καθαρό, με σφιχτά και υγιή ούλα που δεν ματώνουν καθόλου.

Πρόληψη ουλίτιδας

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ουλίτιδας είναι η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής μέσω τακτικού βουρτσίσματος, χρήσης οδοντικού νήματος και επαγγελματικού οδοντιατρικού καθαρισμού. Εξίσου σημαντικό ρόλο έχουν οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό τουλάχιστον κάθε 6 μήνες, ή και πιο συχνά, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε στόματος.

Επίσης, εάν υπάρχουν αποκαταστάσεις που επηρεάζουν τα ούλα ή ακόμα δεν επιτρέπουν στον ασθενή να καθαρίσει αποτελεσματικά, είναι πολύ σημαντικό να διορθωθούν ή να αντικατασταθούν με νέες κλινικά, λειτουργικά και αισθητικά σωστές.

Συμπερασματικά, η ουλίτιδα είναι μία συνήθης κατάσταση που οδηγεί πολλούς ασθενείς στο οδοντιατρείο. Εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να επηρεάσει την συνολική υγεία του ασθενή, ειδικά εάν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα πχ. καρδιαγγειακά. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε ασθένεια των ούλων, είναι σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό για να ελαχιστοποιήσετε τη βλάβη στα ούλα και τα δόντια σας αλλά και τις υπόλοιπες συνέπειες.

Μαρία Μαργαρίτη και οι συνεργάτες της στο Dental Prolipsis, μπορούν να αναγνωρίσουν και να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρατηρήσετε στα δόντια και τα ούλα σας. Επικοινωνήστε μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες.

Επικοινωνία Επικοινωνία