Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Απόστημα δοντιού

apostima-dontiou

 

Το απόστημα δοντιού  χαρακτηρίζεται από επώδυνο πρήξιμο στα ούλα, που προκαλείται κυρίως από βακτηριακές λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να προκύψουν από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης πλάκας, των σωματιδίων τροφής ή της τερηδόνας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα απόστημα δοντιού μπορεί ακόμη και να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου προβλήματος.

 

Τύποι οδοντικών αποστημάτων

 

Τα οδοντικά αποστήματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις κύριους τύπους με βάση την προέλευσή τους και την προσβεβλημένη περιοχή μέσα στο στόμα:

 1. Ακρορριζικό απόστημα δοντιού: Τα ακρορριζικά αποστήματα δοντιών σχηματίζονται γύρω από τα άκρα των ριζών των δοντιών και συνήθως προκύπτουν από μόλυνση του πολφού των δοντιών λόγω τερηδόνας.
 2. Περιοδοντικό απόστημα: Τα περιοδοντικά αποστήματα εμφανίζονται συνήθως λόγω σοβαρής περιοδοντικής νόσου (περιοδοντίτιδα) ή τραυματισμού των ούλων. Μπορούν να αναπτυχθούν είτε μέσα στα ούλα (ουλικό απόστημα) είτε στο οστό που περιβάλλει το δόντι.
 3. Περιμυλικό απόστημα δοντιού: Αυτή η ειδική μορφή περιοδοντικού αποστήματος προκύπτει από φλεγμονή και μόλυνση των ούλων που περιβάλλουν τη μύλη ενός ημιέγκλειστου δοντιού (περιστεφανίτιδα).

 

Τι συμπτώματα προκαλεί το απόστημα δοντιού;

 

Η αναγνώριση της παρουσίας ενός αποστήματος δοντιού περιλαμβάνει την αναγνώριση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Οίδημα στην πληγείσα περιοχή
 • Έντονο πόνο κατά τη μάσηση ή επίμονη δυσφορία χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα
 • Έκκριση πύου
 • Άσχημη γεύση κατά τη διάρκεια του φαγητού ή του ποτού ή ακόμα και αυτόματα.
 • Δυσάρεστη αναπνοή, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
 • Ερυθρότητα και έντονο πρήξιμο των ούλων γύρω από το προσβεβλημένο δόντι.
 • Δυσκολία κατά το άνοιγμα του στόματος ή κατά την διάρκεια της κατάποσης.
 • Πρήξιμο λεμφαδένων στην αντίστοιχη περιοχή.

 

Καθώς συσσωρεύεται πύον γύρω από το δόντι, η πίεση στο δόντι αυξάνεται, εντείνοντας τον πόνο του αποστήματος. Προσωρινή ανακούφιση μπορεί να επέλθει εάν το πύον βρει διέξοδο μέσω της ουλοδοντικής σχισμής ή ενός συριγγίου, αλλά αυτό δεν επιλύει το υποκείμενο πρόβλημα. Η οδοντιατρική παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λοίμωξης.

 

Από τι προκαλείται ένα απόστημα δοντιού;

 

Όλα τα οδοντικά αποστήματα είναι αποτέλεσμα στοματικών λοιμώξεων που ήδη υπήρχαν στο στόμα. Ο σχηματισμός πύου, χαρακτηριστικό γνώρισμα των αποστημάτων, είναι αποτέλεσμα της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού στα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη. Οι συχνότερες λοιμώξεις που οδηγούν σε οδοντικά αποστήματα μπορεί να προέρχονται από:

 • Τερηδόνα: Τα ακρορριζικά αποστήματα των δοντιών συχνά αναπτύσσονται όταν η ανεπεξέργαστη τερηδόνα φτάνει και μολύνει τον οδοντικό πολφό. Η βακτηριακή λοίμωξη οδηγεί σε φλεγμονή του πολφικού ιστού και τελικά σε θάνατο, εξαπλώνεται μέσω των ριζικών σωλήνων και μολύνει τη ρίζα του δοντιού.
 • Περιοδοντίτιδα: Αυτή η σοβαρή ασθένεια των ούλων προκαλεί αποκόλληση των ούλων από τα δόντια, δημιουργώντας θύλακες μεταξύ τους όπου μπορούν να εισέλθουν βακτήρια, οδηγώντας σε μόλυνση. Χωρίς κατάλληλη θεραπεία, τα περιοδοντικά αποστήματα μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται ένα απόστημα δοντιού;

 

Η επιλογή της θεραπείας για ένα οδοντικό απόστημα εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την έκταση της λοίμωξης. Οι πρωταρχικοί στόχοι είναι:

 • Εύρεση του αιτίου που προκάλεσε την εμφάνιση του αποστήματος.
 • Ανακούφιση από τον πόνο.
 • Εξάλειψη της λοίμωξης.
 • Αποκατάσταση του δοντιού, αν είναι δυνατόν

 

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Αντιβιοτικά:

Τα συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά βοηθούν στον έλεγχο της λοίμωξης, ιδίως εάν υπάρχει σημαντικό οίδημα. Τα αντιβιοτικά συχνά συνεχίζονται για λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία για να διασφαλιστεί ο έλεγχος της λοίμωξης.

 • Ανακούφιση από τον πόνο:

Οι οδοντίατροι απελευθερώνουν το συσσωρευμένο πύον, ανακουφίζοντας την πίεση και τον πόνο. Τα προσωρινά μέτρα ανακούφισης από τον πόνο περιλαμβάνουν κρύες κομπρέσες, αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και μπουκώματα με χλιαρό αλατισμένο νερό και στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να εξαλείψει τη μόλυνση και να σώσει το δόντι. Περιλαμβάνει την αφαίρεση του μολυσμένου ιστού από τον πολφικό θάλαμο και τους ριζικούς σωλήνες και στην συνέχεια την αποκατάσταση του δοντιού με σφράγισμα ή στεφάνη.

 • Εξαγωγή του δοντιού

Η εξαγωγή είναι η έσχατη λύση όταν το δόντι έχει υποστεί σοβαρή βλάβη και ο έλεγχος της λοίμωξης δεν είναι δυνατός μέσω κάποιας άλλης οδοντιατρικής εργασίας. Η σύγχρονη οδοντιατρική θεωρεί την εξαγωγή ως έσχατη λύση και φυσικά προσφέρει την δυνατότητα  αντικατάστασης του εξαχθέντος δοντιού με οδοντικές γέφυρες ή εμφυτεύματα.

 

Συμπερασματικά, η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία των οδοντικών αποστημάτων είναι απαραίτητη για την ανακούφιση από τον πόνο, τον έλεγχο της λοίμωξης και τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Επικοινωνήστε με τη Μαρία Μαργαρίτη και τους συνεργάτες της για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το απόστημα δοντιού.

Περισσότερα άρθρα

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, και ο τακτικός καθαρισμός δοντιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες. Κάθε πότε,

Όψεις χωρίς τρόχισμα δοντιών – Γίνεται;

Οι όψεις πορσελάνης και ρητίνης αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή για την επίτευξη ενός άριστου χαμόγελου. Μάλιστα, οι όψεις πορσελάνης θεωρούνται ως η πιο αξιόπιστη

Επικοινωνία

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και προσφορές.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.