Συμβουλές Για Σωστή Στοματική Υγιεινή

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας εξαρτάται από την συχνότητα, αλλά και από τον τρόπο που καθαρίζουμε τα δόντια μας. Παρακάτω, θα δείτε συμβουλές για να αποφύγετε λάθη που γίνονται συχνά.

1. Χρησιμοποιήστε μαλακή οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή

Μία μέτρια ή σκληρή οδοντόβουρτσα, σε συνδυασμό με δυνατές κινήσεις και κακή τεχνική βουρτσίσματος μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει την υποχώρηση των ούλων. Μία μαλακή οδοντόβουρτσα είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Όσο για την κεφαλή της οδοντόβουρτσας, επιλέξτε ένα μικρότερο μέγεθος ώστε να σας επιτρέπει να έχετε εύκολη πρόσβαση σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας.

2. Αποφεύγετε να ξεπλένετε το στόμα σας αμέσως μετά από το βούρτσισμα των δοντιών

Καθότι το νερό θα απομακρύνει το φθόριο που περιέχεται στην οδοντόκρεμα, προτιμήστε μετά το βούρτσισμα να φτύσετε απαλά την επιπλέον ποσότητα οδοντόκρεμας και επιτρέψτε στο φθόριο να δράσει περισσότερο προστατεύοντας τα δόντια σας από την τερηδόνα.

3. Αφιερώστε χρόνο στο βούρτσισμα των δοντιών σας

Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου 48 δευτερόλεπτα την ημέρα βουρτσίζοντας τα δόντια του. Δηλαδή, πολύ λιγότερο από όσο θα έπρεπε!
Συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά.

4. Ανανεώνετε τακτικά την οδοντόβουρτσά σας

Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 2-3 μήνες, ή και νωρίτερα αν χρειάζεται. Με την χρήση, οι τρίχες φθείρονται με συνέπεια να μειώνεται η αποτελεσματικότητα του καθαρισμού των δοντιών.

5. Αποφύγετε να καλύπτετε την οδοντόβουρτσά σας με πλαστική θήκη

Η υγρασία και η έλλειψη αέρα δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων. Η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Εταιρεία συνιστά να αφήνουμε την οδοντόβουρτσα σε ανοιχτό περιβάλλον και όρθια θέση ώστε να στεγνώνει εντελώς.

6. Αποφεύγετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας με δύναμη

Οι έντονες κινήσεις κατά το βούρτσισμα φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν τον τραυματισμό και την σταδιακή υποχώρηση των ούλων. Φροντίστε να βουρτσίζετε με σωστή τεχνική και ήπιες κινήσεις.

7. Μόνο το βούρτσισμα δεν αρκεί

Χρησιμοποιείτε μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφής και τη μικροβιακή πλάκα ανάμεσα από τα δόντια σας, καθώς και μονότουφη βούρτσα στο τμήμα των δοντιών κοντά στα ούλα. Μην ξεχάσετε να βουρτσίσετε και την επάνω επιφάνεια της γλώσσας σας όπου συσσωρεύονται μικρόβια που προκαλούν κακοσμία.