Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Πόνος στον φρονιμίτη – Αίτια και αντιμετώπιση

Ο πόνος στον φρονιμίτη αποτελεί μια αρκετά συχνή και δυσάρεστη κατάσταση για πολλούς ανθρώπους. Οι τρίτοι  γομφίοι, όπως είναι αλλιώς γνωστοί οι φρονιμίτες, είναι τα τελευταία δόντια που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα, συνήθως μεταξύ των ηλικιών 17 και 25 ετών. 

Αν και κάποιοι ασθενείς  μπορεί να μην αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με τα συγκεκριμένα δόντια, τα περιστατικά εμφάνισης πόνου είναι αρκετά συχνά. Παρακάτω, λοιπόν, θα δούμε τα αίτια που οδηγούν σε πόνο στους φρονιμίτες, καθώς και τρόπους για να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση.

Πόνος στον φρονιμίτη - Αίτια

Τα αίτια του πόνου στον φρονιμίτη ποικίλουν. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάσταση αυτή είναι:

  • Έγκλειστοι φρονιμίτες: Ο πόνος στον φρονιμίτη προκαλείται αρκετά συχνά από την έλλειψη χώρου ώστε να ανατείλει σωστά. Η έλλειψη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν τα δόντια έγκλειστα, σε ένα μέρος τους ή εξ’ ολοκλήρου, προκαλώντας αισθητό πόνο.

  • Φλεγμονή: Όταν οι φρονιμίτες ξεκινήσουν να εμφανίζονται στο στόμα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους γύρω ιστούς, λόγω συσσώρευσης μικροβίων και υπολειμμάτων τροφών. Η περιστεφανίτιδα, αποτελεί μια από τις πιο συχνές καταστάσεις που οφείλεται σε φλεγμονή των ούλων γύρω από τον φρονιμίτη, κυρίως της κάτω γνάθου.

  • Λανθασμένη ανάπτυξη των δοντιών: Οι φρονιμίτες, που ακολουθούν διαφορετική πορεία από την προβλεπόμενη( λοξή ή ακόμα και οριζόντια φορά ανατολής), μπορούν να πιέσουν και να προκαλέσουν βλάβες στα παρακείμενα δόντια, οδηγώντας σε πόνο και πρήξιμο.

  • Σχηματισμός κυστών: Μερικές φορές, γύρω από τους τρίτους γομφίους, μπορεί να αναπτυχθούν κύστες, οι οποίες όχι μόνο προκαλούν πόνο αλλά μπορούν να καταστρέψουν και τη δομή του οστού, προκαλώντας συχνά εξωστοματικό πρήξιμο.

  • Τερηδόνα: Δεδομένου ότι οι φρονιμίτες βρίσκονται σε δυσπρόσιτο σημείο, ο επαρκής καθαρισμός τους μπορεί να μην είναι εφικτός, καθιστώντας τους ευάλωτους στην τερηδόνα.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πρήξιμο στη συγκεκριμένη περιοχή, αυτό μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη αποστήματος φρονιμίτη. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο μας «Πρήξιμο Στην Περιοχή Φρονιμίτη», όπου θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για το που οφείλεται και τι πρέπει να κάνετε.

Πόνος στον φρονιμίτη - Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του πόνου στον φρονιμίτη μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους, ανάλογα με τη σοβαρότητα και την αιτία που τον προκαλεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανακούφιση μπορεί να γίνει από εσάς τους ίδιους, με τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη. Συνήθως η χρήση τους συνιστάται  από τον οδοντίατρο, στις περιπτώσεις όπου ο πόνος στους φρονιμίτες οφείλεται στην ύπαρξη φλεγμονής.

Άλλες πρακτικές που μπορεί να βοηθήσουν στη γρήγορη ανακούφιση είναι η χρήση πάγου στην περιοχή, καθώς και το μπούκωμα με αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα ή ακόμα και με αλατόνερο. Ωστόσο, ο πόνος στον φρονιμίτη αποτελεί μια κατάσταση η οποία απαιτεί οδοντιατρική φροντίδα.

Οδοντιατρική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του πόνου στους φρονιμίτες

Αρχικά, η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει στον εντοπισμό της ακριβούς αιτίας που οδηγεί στον πόνο του φρονιμίτη, ώστε να εφαρμοστεί και η κατάλληλη θεραπεία. Η αναζήτηση επαγγελματικής οδοντιατρικής φροντίδας και η τήρηση των απαιτούμενων μέτρων, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών και στη διατήρηση της καλή στοματικής υγείας. 

Μερικές από τις πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση του πόνου στον φρονιμίτη είναι:

  • Καθαρισμός: Αν υπάρχει φλεγμονή, ο οδοντίατρος μπορεί να καθαρίσει την περιοχή γύρω από τον φρονιμίτη και να εφαρμόσει τα κατάλληλα αντισηπτικά διαλύματα.

  • Αντιβιοτικά: Σε περιπτώσεις μόλυνσης, μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων για την εξάλειψη των βακτηρίων.

  • Σφράγισμα: Εάν ο πόνος οφείλεται σε χαλασμένο φρονιμίτη, το σφράγισμα δοντιού μπορεί να οδηγήσει και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ο οδοντίατρος μπορεί να προβεί και στην απονεύρωση του δοντιού.

  • Εξαγωγή: Σε σοβαρές περιπτώσεις, η εξαγωγή του φρονιμίτη μπορεί να αποτελεί τη μόνη λύση. Η χειρουργική αφαίρεση του δοντιού είναι μια συχνή και αποτελεσματική διαδικασία, πλήρως ανώδυνη, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλημάτων.

Η ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία, σε συνδυασμό με τον λεπτομερή κλινικό έλεγχο, δίνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για να καθοριστεί η ιδανική θεραπεία κατά περίπτωση.

Εάν αντιμετωπίζετε και εσείς πόνο σε έναν ή περισσότερους φρονιμίτες, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να προγραμματίσουμε ένα ραντεβού με το οδοντιατρείο μας. Η οδοντίατρος Μαργαρίτη Μαρία, διαθέτοντας πολυετή εμπειρία και άριστη εξειδίκευση στη Χειρουργική Οδοντιατρική, θα σας βοηθήσει με την αντιμετώπιση του πόνου αλλά και του προβλήματος που τον προκαλεί.

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και προσφορές.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.