Ορθοδοντικοί νάρθηκες ή σιδεράκια; Τι να επιλέξω

Η ευθυγράμμιση των δοντιών και η επίτευξη ενός όμορφου χαμόγελου αποτελεί μια προτεραιότητα αρκετών ανθρώπων. Μάλιστα, ένα αρκετά συχνό ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε στα πλαίσια της ορθοδοντικής θεραπείας, είναι η επιλογή ανάμεσα σε ορθοδοντικούς νάρθηκες και σιδεράκια.

Παρακάτω λοιπόν θα αναλύσουμε τις δύο αυτές μεθόδους ορθοδοντικής θεραπείας και τα πλεονεκτήματά τους, ώστε να καταλήξετε στη βέλτιστη επιλογή.

Ορθοδοντικοί νάρθηκες

Οι ορθοδοντικοί νάρθηκες έχουν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, ως μια πιο διακριτική λύση έναντι στα παραδοσιακά σιδεράκια. Οι νάρθηκες Invisalign είναι συνήθως κατασκευασμένοι από διαφανές υλικό και έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν πάνω στα δόντια. Η λειτουργία τους βασίζεται κυρίως στην πίεση που ασκούν στα δόντια, ώστε να τα οδηγήσουν στις επιθυμητές θέσεις τους.

Η επιτυχής θεραπεία με ορθοδοντικούς νάρθηκες απαιτεί συνεπή χρήση. Οι ασθενείς θα πρέπει να τους φορούν για τουλάχιστον 20 με 22 ώρες καθημερινά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που θα σας δώσει η οδοντίατρος μας.

Ορθοδοντικοί νάρθηκες ή σιδεράκια

Πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι ορθοδοντικοί νάρθηκες

Τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η τοποθέτηση ορθοδοντικών ναρθήκων είναι πολλά. Μερικά από τα βασικότερα είναι:

    • Αισθητική: Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα που έχει οδηγήσει στην αυξημένη ζήτηση της συγκεκριμένης ορθοδοντικής θεραπείας, είναι η διακριτική τους εμφάνιση. Σε αντίθεση με τα σιδεράκια, οι ορθοδοντικοί νάρθηκες είναι διάφανοι, γεγονός που τους καθιστά σχεδόν αόρατους στον κοινωνικό περίγυρο.
    • Δυνατότητα αφαίρεσης: Οι νάρθηκες μπορούν να αφαιρεθούν μέσα στη μέρα και κυρίως κατά τη διάρκεια του φαγητού και της στοματικής υγιεινής. Έτσι, ο ασθενής δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στην καθημερινή του φροντίδα στην διάρκεια της θεραπείας.
    • Άνεση: Οι διαφανείς νάρθηκες θεωρούνται γενικά πιο άνετοι από τα σιδεράκια. Δε διαθέτουν αγκύλες και σύρματα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και δυσφορία στο στόμα. Ο προσαρμοσμένος σχεδιασμός τους μάλιστα, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα τριβών και τραυματισμών στο στόμα.

Σιδεράκια

Τα παραδοσιακά σιδεράκια, αποτελούνται από μεταλλικούς βραχίονες που τοποθετούνται πάνω σε κάθε δόντι και οι οποίοι συνδέονται με σύρματα. Με την περιοδική τους ρύθμιση, εξασφαλίζεται η σταδιακή μετακίνηση των δοντιών, ώστε να επιτευχθεί η ευθυγράμμισή τους.

Παρά την εμφάνιση νεότερων ορθοδοντικών θεραπειών όπως  οι νάρθηκες, τα σιδεράκια παραμένουν μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση αρκετών οδοντιατρικών προβλημάτων, όπως τα στραβά δόντια.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρουν τα σιδεράκια;

Μερικά από τα βασικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα σιδεράκια και τα καθιστούν μια αξιόπιστη ορθοδοντική θεραπεία είναι:

  • Αποτελεσματικότητα: Τα σιδεράκια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για τη διόρθωση διαφόρων ορθοδοντικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών παραμορφώσεων.
  • Ελεγχόμενη κίνηση: Τα σιδεράκια εξασφαλίζουν σταθερή πίεση στα δόντια, προσφέροντας μια πιο ελεγχόμενη κίνηση. Αυτό καθιστά ευκολότερη την ακριβή εκτίμηση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για τη θεραπεία.

Μειονεκτήματα στα σιδεράκια

Πολλά άτομα, ιδίως ενήλικες, μπορεί να διστάζουν να επιλέξουν τη θεραπεία με σιδεράκια, λόγω αισθητικών ανησυχιών. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην ορθοδοντική τεχνολογία έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο διακριτικών επιλογών, τα οποία είναι λιγότερο αισθητά από τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια.

Επιπροσθέτως, η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη, καθώς τα σιδεράκια μπορούν να παγιδεύσουν τροφές, οδηγώντας σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων με τα ούλα. Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και η κατάλληλη στοματική φροντίδα είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια της θεραπείας.


Ορθοδοντικοί νάρθηκες ή σιδεράκια – Τελικά τι να επιλέξω;

Το αν θα επιλέξετε ορθοδοντικούς νάρθηκες ή σιδεράκια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας των οδοντικών προβλημάτων και των αισθητικών προτιμήσεων. Και οι δύο επιλογές προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις, τόσο στην επίτευξη ενός πιο ίσιου χαμόγελου όσο και στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων.

Η βασική τους διαφορά είναι ότι τα σιδεράκια τοποθετούνται απευθείας στην επιφάνεια των δοντιών και ενώνονται με λεπτά μεταλλικά σύρματα. Αντιθέτως, οι ορθοδοντικοί νάρθηκες κατασκευάζονται με διάφανο υλικό το οποίο τοποθετείται στα δόντια, αγκαλιάζοντάς τα.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι ορθοδοντικοί νάρθηκες, αν και προτιμούνται από τους περισσότερους ασθενείς, μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για όλα τα οδοντιατρικά ζητήματα. Στις περιπτώσεις όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πιο σύνθετα προβλήματα, μπορεί να χρειαστούν σιδεράκια, ώστε να εξασφαλιστεί μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ορθοδοντική θεραπεία.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τους ορθοδοντικούς νάρθηκες ή τα σιδεράκια, καθώς και για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού  στο οδοντιατρείο μας, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας.