Ολοκεραμικές Στεφάνες & Γέφυρες

Όταν έχουμε εκτεταμένη καταστροφή ενός δοντιού για να το ενισχύσουμε και να το διατηρήσουμε στο στόμα τοποθετούμε μία στεφάνη. Γέφυρα τοποθετούμε όταν λείπει ένα ή περισσότερα δόντια, ανάμεσα σε υπάρχοντα γερά δόντια και δεν θέλουμε να βάλουμε εμφυτεύματα σε αντικατάστασή τους.

Η κάθε στεφάνη και γέφυρα αποτελείται από έναν σκελετό και ένα κοσμητικό κάλυμμα πάνω από τον σκελετό.

Οι στεφάνες και οι γέφυρες παλιά κατασκευαζόταν από μέταλλο. Τώρα έχουμε την δυνατότητα να αντικαταστήσουμε το μέταλλο από ολοκεραμικά υλικά, που είναι το ζιρκόνιο ή το διπυριτικό λίθιο.

Τα ολοκεραμικά υλικά πλεονεκτούν γιατί έχουν άριστη βιοσυμβατότητα και αισθητική απόδοση, λόγω απουσίας μεταλλικού σκελετού.

Έτσι τα αισθητικά προβλήματα που δημιουργούσαν οι παλιές στεφάνες και οι γέφυρες (μαύρα σιρίτια στον αυχένα του δοντιού) δεν παρουσιάζονται πια.

Επίσης, οι ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες έχουν μεγάλη σκληρότητα που προσδίδει άριστη αντοχή στις αποκαταστάσεις, ενώ η κάλυψη του κεραμικού σκελετού από πορσελάνη προσδίδει τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα, σε σημείο που δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την στεφάνη ή την γέφυρα από το φυσικό δόντι που είναι δίπλα.