Πώς μπορώ να έχω λευκά δόντια;

Όλοι μας θέλουμε να έχουμε ένα όμορφο, λαμπερό και υγιές χαμόγελο. Είναι κάτι που απασχολεί τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους ασθενείς. Ωστόσο, παράγοντες όπως οι διατροφικές επιλογές, οι καθημερινές συνήθειες και η πάροδο του χρόνου μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή του χρώματος των δοντιών. Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον πολλές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση του χαμόγελου που ονειρευόμαστε και μα ταιριάζει.

Από τι προκαλείται ο αποχρωματισμός των δοντιών;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ευθύνονται για τον αποχρωματισμό των δοντιών, όπως:

 • Γενετικοί παράγοντες:

Παρόμοια με το χρώμα των ματιών, οι κληρονομικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική απόχρωση των δοντιών, οδηγώντας σε πιο σκούρο χρώμα.

 • Αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία:

Η φυσιολογική φθορά που σχετίζεται με τη μάσηση, την έκθεση σε οξέα και τις διάφορες συνήθειες, μπορεί να προκαλέσει φθορά του σμάλτου, με αποτέλεσμα τον αποχρωματισμό των δοντιών καθώς τα άτομα μεγαλώνουν.

 • Κάπνισμα:

Η νικοτίνη, εκτός από τις εθιστικές της ιδιότητες, αφήνει αντιαισθητικούς κίτρινους ή καφέ λεκέδες στα δόντια.

 • Τρόφιμα που έχουν έντονες χρωστικές:

Ορισμένες τροφές, όπως η σάλτσα ντομάτας, τα μούρα, το παντζάρι κ.ά. , έχουν τη ιδιότητα να αφήνουν λεκέδες στα δόντια.

 • Κατανάλωση ροφημάτων:

Η τακτική κατανάλωση ροφημάτων, όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, μπορεί να συμβάλει στον αποχρωματισμό των δοντιών.

 • Κατανάλωση κρασιού:

Τόσο τα κόκκινα όσο και τα λευκά κρασιά μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια λόγω των χρωμογόνων ιδιοτήτων τους.

 • Βρουξισμός:

Το ασυνείδητο τρίξιμο μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών, οδηγώντας σε ρωγμές και συσσώρευση χρωστικών με την πάροδο του χρόνου.

Πώς γίνεται η Λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση δοντιών είναι μια δημοφιλής θεραπεία αισθητικής οδοντιατρικής που προσφέρει μια μη επεμβατική, γρήγορη και οικονομική προσέγγιση για την ενίσχυση του χαμόγελου. Η επιλογή της επαγγελματικής λεύκανσης δοντιών που πραγματοποιείται από εξειδικευμένους οδοντιάτρους μπορεί να αποφέρει σημαντική βελτίωση στη φωτεινότητα και τη λευκότητα των δοντιών.

Το οδοντιατρείο μας ακολουθεί ένα σύγχρονο πρωτόκολλο που συνδυάζει τη λεύκανση των δοντιών στο σπίτι με τη χρήση εξατομικευμένων ναρθήκων και υλικών που χορηγεί ο οδοντίατρος και συμπληρώνεται από μία έως δύο συνεδρίες λεύκανσης στο ιατρείο με τη χρήση ισχυρότερων παραγόντων για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το αρχικό χρώμα των δοντιών και την ατομική ανταπόκριση του σμάλτου, και συνήθως κυμαίνεται από 2-3 εβδομάδες συνεχούς λεύκανσης για πιο άμεσα αποτελέσματα. Προγραμματίζονται τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε 7-10 ημέρες για την παρακολούθηση της προόδου και την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Πώς μπορώ να διατηρήσω λευκά τα δόντια μου μετά από τη λεύκανση;

Για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα της λεύκανσης των δοντιών, συνιστάται να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Καθημερινή και ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή:

Υιοθετήστε μια λεπτομερή ρουτίνα στοματικής υγιεινής για να εξασφαλίσετε καθαρές επιφάνειες των δοντιών.

 • Τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος:

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για επαγγελματικό καθαρισμό και Airflow για την απομάκρυνση των χρωστικών ουσιών, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του χρώματος των δοντιών.

 • Αποφυγή τροφίμων και ποτών που αφήνουν χρωστικές:

Περιορίστε ή αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών που είναι γνωστό ότι αφήνουν χρωστικές ουσίες στα δόντια.

 • Περιορισμός/ διακοπή καπνίσματος:

Όσο λιγότερο καπνίζετε, τόσο λιγότερες χρωστικές θα μένουν στις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών.

 • Συντήρηση της λεύκανσης:

Εξετάστε το ενδεχόμενο περιοδικών επαναληπτικών θεραπειών λεύκανσης, συνήθως μία φορά το χρόνο, για να διατηρήσετε το επιθυμητό επίπεδο λευκότητας.

Μέθοδοι για λευκά δόντια στο σπίτι που καλό είναι να αποφύγετε

Ενώ πολυάριθμες μέθοδοι λεύκανσης στο σπίτι υπόσχονται γρήγορα και οικονομικά αποτελέσματα, συχνά ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των δοντιών. Αυτές που πρέπει να αποφεύγονται λόγω πιθανής βλάβης είναι οι εξής:

 1. Λεύκανση δοντιών με αλουμινόχαρτο και μαγειρική σόδα
 2. Κουρκουμάς.
 3. Μηλόξυδο.
 4. Λεμόνι και μαγειρική σόδα.
 5. Ενεργός άνθρακας σε καθημερινή βάση.
 6. Έλαιο καρύδας.
 7. Ταινίες λεύκανσης με οξυζενέ.

Συμπερασματικά, όταν πρόκειται για λεύκανση δοντιών, η τεχνογνωσία ενός εξειδικευμένου οδοντιάτρου δεν μπορεί να συγκριθεί με μεθόδους που βασίζονται στο σπίτι. Εμπιστευτείτε το χαμόγελό σας στην έμπειρη Οδοντίατρο Μαρία Μαργαρίτη και τους συνεργάτες της στο Dental Prolipsis. Επικοινωνήστε σήμερα και κλείστε το ραντεβού σας.

Επικοινωνία Επικοινωνία