Σφίξιμο Δοντιών – Αποτριβή

Στη σύγχρονη εποχή, ο αριθμός των ατόμων που σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους ολοένα και αυξάνεται εξαιτίας του πιεστικού τρόπου ζωής. Το άγχος και το στρες εκδηλώνονται στην πλειοψηφία των ασθενών κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. Πώς γίνεται αυτή η εκδήλωση; Με το τρίξιμο των δοντιών μας το οποίο ονομάζεται βρουξισμός.

Τι είναι βρουξισμός (τρίξιμο – σφίξιμο δοντιών);

Βρουξισμός ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο τρίζει, σφίγγει ή χτυπά τα δόντια του κατά τη διάρκεια  της νύχτας (βρουξισμός ύπνου), αλλά και της ημέρας (βρουξισμός ημέρας). Προκαλείται από την ακούσια κίνηση της κάτω γνάθου συνήθως όταν το άτομο βιώνει στρες, είναι θυμωμένο ή προσπαθεί να συγκεντρωθεί. Όταν το αντιλαμβάνεται, συνήθως σταματά το τρίξιμο ή το σφίξιμο αυτό. Αντίθετα, ο βρουξισμός ύπνου δεν γίνεται αντιληπτός από το άτομο και είναι αρκετά πιο επικίνδυνος για πρόκληση φθορών, αφού οι δυνάμεις που ασκούνται στα δόντια είναι αρκετά μεγαλύτερες.

sfiksimo_dontiwn_apotrivi

Σφίξιμο Δοντιών: Ποια είναι τα αίτια;

Τα βασικά αίτια που οδηγούν τον ασθενή σε αυτήν την ενοχλητική κατάσταση είναι τα παρακάτω:

  • Στρες και άγχος
  • Υπνική άπνοια
  • Φαρμακευτική αγωγή (συνήθως αντικαταθλιπτικά φάρμακα)
  • Καφεΐνη
  • Ενεργειακά ποτά
  • Αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Χρήση ναρκωτικών
  • Κακή σύγκλειση δοντιών

Σφίξιμο Δοντιών: Τι συνέπειες μπορεί να έχει για τα δόντια;

Το σφίξιμο δοντιών είναι μια κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων στην περιοχή του στόματος και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να τριφτούν ή να σπάσουν τα δόντια, να επιδεινωθεί η περιοδοντίτιδα (εάν υπάρχει) και τελικά να πέσουν και να χαθούν. Επίσης, μπορεί να ακούγονται θόρυβοι από την άρθρωση όταν μασάμε ή να πονούν οι μυς γύρω από το στόμα, εξ’ αιτίας της πίεσης που ασκείται από το σφίξιμο. Ακόμη μπορεί να εμφανιστούν  ή να ακούμε βουητό, χωρίς να έχουν τα αυτιά μας κάποιο άλλο πρόβλημα.

Επίσης, ο βρουξισμός μπορεί να προκαλέσει υπερευαισθησία της οδοντίνης. Αυτό συμβαίνει όταν φθαρεί το σμάλτο των δοντιών. Σε αυτή την περίπτωση, εμφανίζεται η οδοντίνη, η οποία είναι ευαίσθητη στο ζεστό και στο κρύο. Έτσι, ο ασθενής συχνά αναφέρει πόνο- ενόχληση κατά την κατανάλωση υπερβολικά ζεστών ή κρύων ροφημάτων/τροφίμων.

Σφίξιμο Δοντιών & Θεραπεία

Για την αντιμετώπιση του σφιξίματος δοντιών, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να εντοπιστεί η αιτία πρόκλησής του. Στις περισσότερες περιπτώσεις που ευθύνεται ο θυμός και το άγχος για την εκδήλωση της κατάστασης, προτείνονται τρόποι εκτόνωσής τους, όπως η άσκηση.

Επίσης, είναι απαραίτητη η προστασία των δοντιών με έναν νάρθηκα βρυγμού να είναι αρκετή. Ο νάρθηκας βρυγμού είναι ένας ειδικός εξατομικευμένος νάρθηκας που κατασκευάζεται με σκοπό να προστατεύει τα δόντια από την φθορά και να βοηθάει τους μύες και τις αρθρώσεις να χαλαρώνουν. Ο ασθενής εκπαιδεύεται να τον φοράει κάθε βράδυ , και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Συχνά , συνδυάζεται με ειδικές ασκήσεις που μπορεί να κάνει καθημερινά ο ασθενής, ειδικά όταν έχει αρχίσει να εμφανίζει πονοκεφάλους και πόνους σε μύες και αρθρώσεις.

Όταν η αποτριβή των δοντιών είναι προχωρημένη, δηλαδή τα δόντια έχουν τριφτεί πολύ μεταξύ τους,  είναι απαραίτητο να γίνει και αποκατάσταση των φθαρμένων δοντιών. Η διόρθωση των δοντιών μπορεί να γίνει με τη χρήση σφραγισμάτων, επενθέτων ή και θηκών. Αυτό θα αποφασιστεί με βάση τις ανάγκες του κάθε ασθενή, ώστε να έχουν την απαιτούμενη αντοχή.

Σκοπός όλων των ανωτέρω, είναι αποκατασταθεί η λειτουργία του στόματος και να εξασφαλιστεί σωστή σύγκλειση, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενή.

O βρουξισμός είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως μετά τον εντοπισμό της για την αποφυγή άλλων προβλημάτων.

sfiksimo_dontion_apotrivi

Ολιστική Οδοντιατρική

Η Οδοντίατρος Μαρία Μαργαρίτη και η ομάδας της σάς υπόσχονται την πλήρη αντιμετώπιση του σφιξίματος των δοντιών σας και των συμπτωμάτων που σας ταλαιπωρούν. Στο οδοντιατρικό ιατρείο Dental Prolipsis, έχουμε τις γνώσεις να εξετάσουμε την σύγκλεισή σας, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο τα δόντια εφαρμόζουν μεταξύ τους και λειτουργούν. Επίσης, μπορούμε να διαγνώσουμε εάν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία ή παθολογία στην άρθρωση και τους μυς σας και να σας προτείνουμε την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Στο οδοντιατρείο μας, ακολουθούνται οι πιο σύγχρονες μέθοδοι οδοντιατρικής από τους πιο έμπειρους και πλήρως καταρτισμένους οδοντιάτρους. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο μας για να αντιμετωπίσουμε μαζί όποιο οδοντιατρικό πρόβλημα σας απασχολεί.

 

 

Επικοινωνία Επικοινωνία