Πρόληψη

Ο όρος Πρόληψη στην οδοντιατρική αφορά σε όλα τα επιμέρους βήματα που χρειάζονται ώστε να διατηρηθεί η υγεία ενός στόματος και να αποφευχθεί η εμφάνιση προβλήματος.

Η πιο γνωστή μέθοδος πρόληψης στους ασθενείς είναι η Φθορίωση των δοντιών, για την προστασία από την τερηδόνα, που γίνονται τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους ασθενείς.

Καθημερινά, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που δεχόμαστε στο οδοντιατρείο έρχεται γιατί εμφάνισε πόνο. Ο πόνος αυτός μπορει να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Στόχος της πρόληψης είναι να αποκτήσει ο κάθε ασθενής τη συνήθεια να προσέχει τα δόντια του καθημερινά και να επισκέπτεπται τακτικά τον Οδοντίατρο, ο οποίος θα μπορέσει να εντοπίσει οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί στα δόντια, στα ούλα αλλά και σε όλο το υπόλοιπο στόμα.

Με ποια μέσα επιτυγχάνεται πρόληψη;

Υπάρχουν δύο παράγοντες που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, ώστε για  προλάβουμε την εμφάνιση προβλημάτων στο στόμα:

  • Ο Οδοντίατρος
  • Ο ασθενής

Στη σύγχρονη εποχή, ο Οδοντίατρος διαθέτει προηγμένα μέσα και πρόσβαση σε γνώσεις ώστε να μπορεί να εντοπίζει, να αναγνωρίζει και να λύνει το κάθε πρόβλημα.

Ο λεπτομερής κλινικός έλεγχος, σε συνδυασμό πάντα με ακτινογραφικό έλεγχο , που μπορεί να περιλαμβανει τόσο κάποια πανοραμική ακτινογραφία όσο και μικρές ενδοστοματικές ακτινογραφίες, παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να μπορούν να εντοπιστούν βλάβες και κυριώς να βρεθούν τα αίτια που τις προκαλούν. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθεί ακόμα και Αξονική Τομογραφία Γνάθων, ώστε να μπορέσουν να έχουν τρισδιάστατη απεικόνιση συγκεκριμένων περιοχών.

Το Οδοντιατρικό Μικροσκόπιο προσφέρει την δυνατότητα να εντοπίζουμε το κάθε πρόβλημα σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο, καθώς γίνεται ορατή μία βλάβη ακόμα κι όταν δε φαίνεται με γυμνό μάτι.

Το βασικό όμως όπλο του σύγχρονου Οδοντιάτρου είναι η γνώση. Με συνεχή επιμόρφωση πάνω στις εξελίξεις της Οδοντιατρικής, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα, να τα αξιολογεί και να προτείνει την ιδανικότερη και πιο συντηρητική θεραπεία. 

Ο ρόλος του ασθενή είναι εξίσου σημαντικός με του Οδοντιάτρου. Είναι πολύ σημαντικό να τηρεί το πρόγραμμα των επανελέγχων του, ώστε να γίνει τακτικός έλεγχος για την αποφυγή υποτροπών ή και νέων προβλημάτων.

Επίσης, χρειάζεται να ακολουθεί καθημερινά τις οδηγίες που του έχει δώσει ο Οδοντίατρος για την στοματική υγιεινή που του ταιριάζει. Αυτό θα εξασφαλίσει μακροβιότητα στις εργασίες που μπορεί να έχει κάνει στα δόντια του π.χ. εμφυτεύματα, θήκες, σφραγίσματα κ.ά. , αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων για τον ίδιο. Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί ένα πρόβλημα, τόσο πιο απλή είναι η λύση και λίγοτερο δαπανηρή.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό οι σύγχρονοι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στον οδοντίατρο από πολύ μικρή ηλικία, ώστε να ενημερωθούν για τις ανάγκες του, να μάθουν στα παιδιά την αξία της στοματικής υγείας και εξοικειωθούν με τον Οδοντίατρο και τον χώρο του οδοντιατρείου, ώστε να χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Πρόληψης;

Οι στόχοι της πρόληψης είναι πολύ απλοί και συγκεκριμένοι:

  • Αποφυγή πόνου
  • Διατήρηση της υγείας δοντιών και ούλων.
  • Διατήρηση εργασιών που έχουν γίνει στα δόντια ενός ασθενή.
  • Μικρότερη οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή.
  • Αποφυγή επιπλοκών στην γενική υγεία του ασθενείς, ειδικά σε ασθενείς με προβλήματα υγείας.
  • Δημιουργία οδοντιατρικής παιδείας στους μικρούς μας ασθενείς.

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν ασθενείς που επισκέπτονται έναν Οδοντίατρο μόνο όταν εμφανίσουν πρόβλημα. Αυτό όμως μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Η Δρ. Μαρία Μαργαρίτη και οι συνεργάτες της θα σας δώσουν όλες τις πληροφορίες και την προσοχή που χρειάζεται ώστε να μπορείτε να καταλάβετε το στόμα σας και τις ανάγκες του.

Η Πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!!!!

Επικοινωνία Επικοινωνία

 

Πριν τη θεραπεία

oulitida 01prin
oulitida 02prin

Μετά τη θεραπεία

oulitida 01meta
oulitida 02meta