Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Γιατί τα δόντια μου είναι κίτρινα;

kitrina_dontia

Τα κίτρινα δόντια είναι ένα σύνηθες αίτιο που οδηγεί τον ασθενή στην καρέκλα του οδοντιάτρου. Μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα όλων των ηλικιών και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

 

Ο χρωματισμός των δοντιών καθορίζεται κυρίως από το στρώμα της οδοντίνης, το οποίο βρίσκεται κάτω από την ημιδιαφανή αδαμαντίνη. Οι διαφοροποιήσεις στη δομή της αδαμαντίνης μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντανακλάται το φως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαφορετικές αποχρώσεις των δοντιών. Τα κίτρινα δόντια συχνά επιδεινώνονται από την οδοντική πέτρα, μια κίτρινη μεμβράνη που συσσωρεύεται στην επιφάνεια των δοντιών. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, αυτή η πέτρα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές οδοντιατρικές παθήσεις, όπως η ουλίτιδα. Η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των κίτρινων δοντιών είναι απαραίτητη πριν από την εξέταση θεραπειών λεύκανσης δοντιών.

 

Από τι προκαλούνται τα κίτρινα δόντια;

 

  • Κληρονομικότητα: Οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στο χρώμα των δοντιών. Ορισμένα άτομα κληρονομούν γονίδια που οδηγούν σε φυσικά λευκά, υγιή και λαμπερά δόντια. Από την άλλη υπάρχουν άτομα που δεν μοιράζονται αυτό το γενετικό πλεονέκτημα και μπορεί να παρουσιάσουν κιτρινισμένα δόντια καθώς μεγαλώνουν.
  • Ηλικία: Η πάροδος του χρόνου επηρεάζει αναπόφευκτα το χρώμα των δοντιών. Η οδοντίνη σκουραίνει και το στρώμα της αδαμαντίνης λεπταίνει με την ηλικία. Έτσι, τα δόντια καθίστανται πιο ευάλωτα σε λεκέδες που μπορούν να αλλοιώσουν το φυσικό τους χρώμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι άτομα νεαρότερης ηλικίας δεν εμφανίζουν κίτρινα δόντια.
  • Στοματική υγιεινή: Η κακή στοματική υγιεινή είναι μια κοινή αιτία των κίτρινων δοντιών. Η συσσώρευση οδοντικής πλάκας και ο σχηματισμός πέτρας μπορεί να οδηγήσουν σε αποχρωματισμό, ενώ όταν συμπίπτει με την ταυτόχρονη παρουσία τερηδόνας, μειώνεται περαιτέρω η λευκότητα των δοντιών.
  • Διατροφικές συνήθειες: Ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως το κόκκινο κρασί και ο καφές, περιέχουν χρωστικές ουσίες που μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια, ειδικά όταν καταναλώνονται τακτικά χωρίς σωστή στοματική υγιεινή. Φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, όπως τα κεράσια, τα παντζάρια κλπ., μπορούν επίσης να συμβάλουν σε λεκέδες και αποχρωματισμό.
  • Κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι μια πολύ γνωστή αιτία που προκαλεί κίτρινα δόντια. Η συσσώρευση νικοτίνης, πίσσας και άλλων χημικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε έντονο αποχρωματισμό με την πάροδο του χρόνου.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών μπορούν να επηρεάσουν τον χρωματισμό των δοντιών. Αυτά τα φάρμακα, όταν λαμβάνονται στο στάδιο διάπλασης των δοντιών, μπορούν να οδηγήσουν σε συνολικό αποχρωματισμό των δοντιών ή στο σχηματισμό σκούρων λεκέδων και κηλίδων.
  • Οξέα: Η συχνή κατανάλωση όξινων τροφών και ροφημάτων, πχ. λεμόνια, πορτοκάλια, αναψυκτικά κλπ., καθώς και διαταραχές του στομάχου, όπως είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έχουν ως αποτέλεσμα την διάβρωση της αδαμαντίνης (σμάλτου).

 

Πώς μπορώ να προλάβω/ διορθώσω το κιτρίνισμα των δοντιών μου;

 

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κίτρινων δοντιών απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση:

  • Συστηματική στοματική υγιεινή: Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής μέσω καθημερινού βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση των επιφανειακών λεκέδων και την πρόληψη της συσσώρευσης οδοντικής πλάκας.
  • Επαγγελματικός καθαρισμός δοντιών: Οι εξαμηνιαίοι οδοντιατρικοί έλεγχοι και καθαρισμοί από οδοντίατρο, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν σοδοβολή και στίλβωση με χλωριούχο νάτριο, μπορούν να αφαιρέσουν αποτελεσματικά τους περισσότερους εξωτερικούς λεκέδες.
  • Τροποποίηση διατροφικών συνηθειών που είτε αφήνουν πολλές χρωστικές, είτε επηρεάζουν το σμάλτο των δοντιών.
  • Λεύκανση δοντιών: Για την αντιμετώπιση των βαθιών εσωτερικών λεκέδων και την επίτευξη ενός πιο φωτεινού χαμόγελου, συνιστώνται επαγγελματικές διαδικασίες λεύκανσης δοντιών. Αυτές οι θεραπείες προσφέρουν υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας με μεγάλη διάρκεια.

 

Εν κατακλείδι, η πολυπλοκότητα της οδοντικής δυσχρωμίας υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση της στοματικής υγείας. Αναγνωρίζοντας τις ποικίλες αιτίες και εξετάζοντας το φάσμα των διαθέσιμων θεραπειών, τα άτομα μπορούν να αποκτήσουν ξανά φωτεινότερα χαμόγελα και ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση όχι μόνο αποκαθιστά την οδοντική αισθητική, αλλά συμβάλλει επίσης στη συνολική αυτοπεποίθηση του ατόμου. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή ενός έμπειρου Οδοντιάτρου προκειμένου να γίνει επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου λεύκανσης για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων και την βελτίωση του χαμόγελου του ατόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη Μαρία Μαργαρίτη και τους συνεργάτες της.

Περισσότερα άρθρα

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, και ο τακτικός καθαρισμός δοντιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες. Κάθε πότε,

Όψεις χωρίς τρόχισμα δοντιών – Γίνεται;

Οι όψεις πορσελάνης και ρητίνης αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή για την επίτευξη ενός άριστου χαμόγελου. Μάλιστα, οι όψεις πορσελάνης θεωρούνται ως η πιο αξιόπιστη

Επικοινωνία

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και προσφορές.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.