Φρονιμίτες
Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που αναπτύσσονται και εμφανίζονται στο στόμα μεταξύ 17 και 23 ετών, δηλαδή μετά το τέλος της σκελετικής ανάπτυξης. Γι΄ αυτό, αρκετά συχνά οι φρονιμίτες δεν βρίσκουν χώρο για να βγουν στο στόμα (έγκλειστοι) ή εμφανίζεται μόνο ένα μέρος τους (ημιέγκλειστοι).
Τι προβλήματα προκαλούν οι έγκλειστοι / ημιέγκλειστοι φρονιμίτες;
- Κατά την προσπάθεια ανατολής τους δημιουργούν συνωστισμό (στραβώνουν) στα μπροστινά δόντια προκαλώντας ορθοδοντικά προβλήματα.
Οι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά. - Έτσι, αναπτύσσονται εύκολα βακτήρια στην γύρω περιοχή προκαλώντας φλεγμονή (περιστεφανίτιδα) που εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα και δυσοσμία. Επιπλέον, οι ίδιοι οι φρονιμίτες πολύ εύκολα τερηδονίζονται και η βλάβη επεκτείνεται συχνά στους διπλανούς τραπεζίτες.
- Οι έγκλειστοι φρονιμίτες πολύ συχνά χαλάνε τα διπλανά δόντια επειδή τα πιέζουν και απορροφούν τις ρίζες τους. Σπανιότερα μπορεί να δημιουργηθούν κύστες γύρω από τους φρονιμίτες και να οδηγήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα σε νεύρα και άλλα ανατομικά στοιχεία.
Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι φρονιμίτες;
Οι φρονιμίτες που έχουν εμφανιστεί στο στόμα, βρίσκονται σε σωστή θέση και είναι λειτουργικοί, εφόσον δεν έχουν την παραμικρή νόσο και βρίσκονται σε ένα υγιές περιβάλλον με υγιή ούλα, δεν χρειάζεται να αφαιρούνται.
Ενδείκνυται όμως να παρακολουθούνται συστηματικά. Ωστόσο, οι φρονιμίτες που είναι έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι και που δεν πρόκειται να γίνουν λειτουργικοί, ακόμα και αν δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, πρέπει να αφαιρούνται το συντομότερο δυνατό.
Μάλιστα συστήνεται στην ηλικία των 14-15 ετών να γίνεται μία πανοραμική ακτινογραφία. Εάν διαπιστώσουμε πως οι φρονιμίτες δεν πρόκειται να εμφανιστούν στο στόμα σε σωστή θέση, καλό είναι να τους βγάζουμε τότε, εξασφαλίζοντας έτσι, εκτός από την ευκολία της επέμβασης, και την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.
Μαρία Μαργαρίτη
Χειρουργός Οδοντίατρος