Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Δευτέρα - Παρασκευή

10.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Φρονιμίτες

Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που αναπτύσσονται και εμφανίζονται στο στόμα μεταξύ 17 και 23 ετών, δηλαδή μετά το τέλος της σκελετικής ανάπτυξης. Γι΄ αυτό, αρκετά συχνά οι φρονιμίτες δεν βρίσκουν χώρο για να βγουν στο στόμα (έγκλειστοι) ή εμφανίζεται μόνο ένα μέρος τους (ημιέγκλειστοι).

Τι προβλήματα προκαλούν οι έγκλειστοι / ημιέγκλειστοι φρονιμίτες;

  1. Κατά την προσπάθεια ανατολής τους δημιουργούν συνωστισμό (στραβώνουν) στα μπροστινά δόντια προκαλώντας ορθοδοντικά προβλήματα.
    Οι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά.
  2. Έτσι, αναπτύσσονται εύκολα βακτήρια στην γύρω περιοχή προκαλώντας φλεγμονή (περιστεφανίτιδα) που εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα και δυσοσμία. Επιπλέον, οι ίδιοι οι φρονιμίτες πολύ εύκολα τερηδονίζονται και η βλάβη επεκτείνεται συχνά στους διπλανούς τραπεζίτες.
  3. Οι έγκλειστοι φρονιμίτες πολύ συχνά χαλάνε τα διπλανά δόντια επειδή τα πιέζουν και απορροφούν τις ρίζες τους. Σπανιότερα μπορεί να δημιουργηθούν κύστες γύρω από τους φρονιμίτες και να οδηγήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα σε νεύρα και άλλα ανατομικά στοιχεία.

Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι φρονιμίτες;

Οι φρονιμίτες που έχουν εμφανιστεί στο στόμα, βρίσκονται σε σωστή θέση και είναι λειτουργικοί, εφόσον δεν έχουν την παραμικρή νόσο και βρίσκονται σε ένα υγιές περιβάλλον με υγιή ούλα, δεν χρειάζεται να αφαιρούνται.

Ενδείκνυται όμως να παρακολουθούνται συστηματικά. Ωστόσο, οι φρονιμίτες που είναι έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι και που δεν πρόκειται να γίνουν λειτουργικοί, ακόμα και αν δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, πρέπει να αφαιρούνται το συντομότερο δυνατό.

Μάλιστα συστήνεται στην ηλικία των 14-15 ετών να γίνεται μία πανοραμική ακτινογραφία. Εάν διαπιστώσουμε πως οι φρονιμίτες δεν πρόκειται να εμφανιστούν στο στόμα σε σωστή θέση, καλό είναι να τους βγάζουμε τότε, εξασφαλίζοντας έτσι, εκτός από την ευκολία της επέμβασης, και την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.

Μαρία Μαργαρίτη
Χειρουργός Οδοντίατρος

Περισσότερα άρθρα

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, και ο τακτικός καθαρισμός δοντιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες. Κάθε πότε,

Όψεις χωρίς τρόχισμα δοντιών – Γίνεται;

Οι όψεις πορσελάνης και ρητίνης αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή για την επίτευξη ενός άριστου χαμόγελου. Μάλιστα, οι όψεις πορσελάνης θεωρούνται ως η πιο αξιόπιστη

Επικοινωνία

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και προσφορές.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.