Δευτέρα - Παρασκευή

11.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Δευτέρα - Παρασκευή

11.00 π.μ - 21.00 μ.μ

2109583535

Καλέστε μας

Πρήξιμο στην περιοχή φρονιμίτη. Τι σημαίνει;

Tο απόστημα φρονιμίτη είναι μια τοπική λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό πρηξίματος με πύον σε διάφορα μέρη των ούλων που περιβάλλουν τον φρονιμίτη. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει από μέτριο έως και έντονο πόνο. Ορισμένες φορές μάλιστα μπορεί ο πόνος να ακτινοβολεί στο αυτί ή το λαιμό, καθώς και να συνδυαστεί με εξωστοματικό πρήξιμο στο αντίστοιχο μάγουλο.

Ποια είναι τα είδη του αποστήματος;

  1. Περιακρορριζικό απόστημα: Βρίσκεται στο άκρο της ρίζας του δοντιού. Αυτός ο τύπος αποστήματος αναπτύσσεται όταν βακτήρια μολύνουν το νεύρο του δοντιού, οδηγώντας σε μόλυνση και επακόλουθο σχηματισμό πύου.
  2. Περιοδοντικό απόστημα: Εντοπίζεται στα ούλα που σχετίζονται με τον υπαίτιο φρονιμίτη και μπορεί να εξαπλωθεί στους γύρω ιστούς, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Εμφανίζεται όταν βακτήρια διεισδύουν στο χώρο μεταξύ του δοντιού και των ούλων, με αποτέλεσμα τη μόλυνση και τον σχηματισμό πύου.

Τι συμπτώματα μπορεί να εμφανίσετε;

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό ενός αποστήματος φρονιμίτη. Ανάμεσα στα κυριότερα συμπτώματα συγκαταλέγονται:

  • Πόνος κοντά στο προσβεβλημένο δόντι ή στα ούλα, ο οποίος επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.
  • Πόνος που αντανακλά στο αυτί, τη γνάθο ή τον αυχένα.
  • Αύξηση πόνου όταν ξαπλώνετε ή μασάτε.
  • Ερυθρότητα και πρήξιμο στο πρόσωπο.
  • Πρησμένα, κόκκινα ούλα.
  • Ευαισθησία και κινητικότητα του δοντιού.
  • Δυσάρεστη αναπνοή και γεύση στο στόμα.
  • Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό ή κάτω από το πηγούνι.
  • Πυρετός- κακουχία.

Από τι προκαλείται το απόστημα φρονιμίτη;

Το απόστημα φρονιμίτη εμφανίζεται λόγω βακτηριακής μόλυνσης σε τερηδονισμένα δόντια. Παράγοντες όπως το είδος των βακτηρίων και η άμυνα του οργανισμού επηρεάζουν τη σοβαρότητα και την έκταση της φλεγμονής. Οι ρωγμές στο δόντι, τα ελαττωματικά σφραγίσματα ή οι κακοσχηματισμένες προσθετικές αποκαταστάσεις μπορούν επίσης να συμβάλουν στον σχηματισμό αποστήματος.

Επίσης, παρατηρούνται πιο συχνά σε φρονιμίτες που έχουν ανατείλει μερικώς στο στόμα, οι λεγόμενοι ημιέγκλειστοι. Αυτό συμβαίνει επειδή συσσωρεύονται βακτήρια κάτω από το ούλο που σκεπάζει ένα τμήμα του δοντιού.

Τέλος, παρατηρούνται πιο συχνά στους φρονιμίτες της κάτω γνάθου, καθώς η θέση τους επιτρέπει ευκολότερα την συσσώρευση τροφών και βακτηριών.

Πώς μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση αποστήματος στον φρονιμίτη;

Υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα που μπορείτε να ακολουθείτε, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αποστήματος στον φρονιμίτη, όπως:

  • Να διατηρείτε επιμελή στοματική υγιεινή βουρτσίζοντας δύο φορές την ημέρα, καθαρίζοντας την περιοχή του φρονιμίτη περιμετρικά με μονότουφη και ενδιάμεσος καθαρισμός των δοντιών με νήμα και μεσοδόντιο βουρτσάκι.
  • Να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας και την μονότουφη κάθε 2-3 μήνες ή όταν βλέπετε ότι έχουν αρχίσει να γυρίζουν οι τρίχες τους προς τα έξω λόγω χρήσης.
  • Να χρησιμοποιείτε συμπληρωματικά αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα 1-2 φορές/ ημέρα.
  • Να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και περιορίστε την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών.
  • Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε 6 μήνες για επαγγελματικό καθαρισμό και έγκαιρη ανίχνευση φλεγμονών.

Κατά τον κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο από τον οδοντίατρο, το πρώτο βήμα είναι να διαπιστωθεί το υπαίτιο δόντι. Γίνεται επισκόπηση και ανίχνευση της περιοχής όπου ασθενής αναφέρει τα συμπτώματα, ψηλάφηση των μαλακών μορίων στην περιοχή, επικρουστικός έλεγχος και έλεγχος ζωτικότητας του δόντι.

Σημαντικές πληροφορίες παρέχουν ακτινογραφίες, είτε πρόσφατη Πανοραμική Ακτινογραφία είτε περιακρορριζική ακτινογραφία που λαμβάνεται επί τόπου στο ιατρείο, εφόσον είναι δυνατό. Εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για απόστημα, επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία κατά περίπτωση.

Γενικά, το απόστημα πρέπει να παροχετεύεται, ώστε να απομακρυνθεί το πύον που έχει συσσωρευτεί στα ούλα και να ανακουφιστεί ο ασθενής. Κατόπιν, ο ασθενής χρειάζεται να ξεκινήσει αντιβιοτική αγωγή, κατάλληλη για την αντιμετώπιση των βακτηρίων που προκάλεσαν την φλεγμονή. Συμπληρωματικά, στο ίδιο ή σε επόμενο ραντεβού, μπορεί να χρειαστεί βαθύς καθαρισμός των ούλων στην περιοχή, απομάκρυνση της τερηδόνας ή απονεύρωση του δοντιού. Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο, ίσως  χρειαστεί να προχωρήσουμε σε εξαγωγή του φρονιμίτη, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος υποτροπής στο μέλλον.

Κατά την αντιμετώπιση ενός αποστήματος φρονιμίτη, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες. Η αναζήτηση επαγγελματικής οδοντιατρικής φροντίδας και η τήρηση προληπτικών μέτρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών και στη διατήρηση της στοματικής υγείας. Να θυμάστε ότι η συμβουλή ενός οδοντιάτρου είναι ζωτικής σημασίας για να λάβετε ακριβείς συμβουλές και εξατομικευμένη θεραπεία.

H Μαρία Μαργαρίτη και οι συνεργάτες της στο Dental Prolipsis, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της Χειρουργικής Οδοντιατρικής, είναι οι πλέον κατάλληλοι άνθρωποι για να σας απαλλάξουν από το απόστημα φρονιμίτη. Επικοινωνήστε μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες.

Επικοινωνία

Περισσότερα άρθρα

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, και ο τακτικός καθαρισμός δοντιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες. Κάθε πότε,

Επικοινωνία

Λάβετε τα τελευταία μας νέα και προσφορές.

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας.